Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten zelfs nog extra aandacht onder de noemer Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van de zeven kernambachten: zeilmakerij, touwslagerij, smederij, kuiperij, mandenmakerij, visrokerij en stoomwasserij. De ambachtslieden vertellen je er graag alles over.
Verder maak je kennis met ambachtelijke materialen uit het Zuiderzeegebied. En omdat het accent nu ook ligt op deelname aan het maakproces, is er dit seizoen een nieuw paviljoen: het Doe-het-zelf-paviljoen. Hier word je uitgedaagd te ontdekken wat je met je eigen handen kunt maken.

DOE-HET-ZELF PAVILJOEN
Zaterdag en zondag, 10.00 – 17.00 uur
Stap tijdens de European Artistic Crafts Days in de schoenen van de ambachtsman en de ontwerper, gebruik je fantasie, vindingrijkheid en lef, steek je handen uit de mouwen en ga het aan werk! Studio ZZM is de plek waar je hoofd, hart én handen aan het werk kunnen en verbindt de geschiedenis van de Zuiderzeeregio met het heden en de toekomst. Het project maakt van het Zuiderzeemuseum een bedrijvige studio waar ambachten nieuwe toepassingen krijgen, en ideeën en kennis worden uitgewisseld. In dit paviljoen krijgen ‘maken en denken’ vorm via lezingen, discussies, films en workshops. De materialen waarmee de ambachtslieden en ontwerpers werken, zijn hier letterlijk tastbaar voor bezoekers en nodigen hen uit ook zélf aan de slag te gaan. De bouwmaterialen in Studio ZZM zijn elementen uit het OpenStructures-archief en onderdelen van specifieke materialen, gemaakt door ambachtslieden van het Zuiderzeemuseum.

Daarnaast zijn er tijdens de EACD verschillende andere presentaties te bezoeken, waaronder het Taan laboratorium van Merel Karhof.

TAAN LABORATORIUM MEREL KARHOF
Zaterdag en zondag, 10.00 – 17.00 uur
De opa van Merel Karhof was visserman in Den Oever op het voormalige eiland Wieringen. Als kind speelde ze vaak in de oude vissersboet die achter in de tuin stond. Daarin werden toen nog netten geboet en getaand. Tanen, de conserverende behandeling van netten en zeilen, hoorde destijds bij het straatbeeld van ieder vissersdorp. Een originele houten kist met cachou van Karhof’s familie werd onlangs geschonken aan het Wieringen Eilandmuseum Jan Lont. Deze kist was voor Merel het vertrekpunt van haar zoektocht.

In het Zuiderzeemuseum onderzoekt Merel Karhof de mogelijkheden van het tanen voor hedendaagse toepassingen. Zo ontdekte ze bijvoorbeeld dat de tannine in de taan deeltjes metaal anders laat oxideren en het te tanen materiaal een prachtige diep donker blauwe/zwarte kleur geeft. Hoe langer je het materiaal taant hoe donkerder de kleur wordt. Karhof gaat verschillende materialen zoals hout en vissenhuid tanen en maakt vervolgens met deze materialen een aantal nieuwe producten.

Waar: Wierdijk 12-22, 1600 AA Enkhuizen
Meer informatie: www.zuiderzeemuseum.nl

(Fotografie leermeesters: Madelon Dielen)