Zuiderzeemuseum

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vind je alles over het leven rond en op de voormalige Zuiderzee.
Het museum is opgesplitst in tweeën, een binnenmuseum en een buitenmuseum.
Het buitenmuseum is net een dorp. Er staan meer dan 140 historische huizen, winkels en werkplaatsen uit verschillende dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee. Zo is er de tentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee, waar je zelf het leven aan de voormalige binnenzee kunt ontdekken. Je vindt er ook een schepenhal vól historische boten en gaat mee op een reis rondom de Zuiderzee.

KLEDERDRAHTFESTIVAL
Zaterdag 28 en zondag 29 september van 10.00 tot 17.00 uur
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen staat in het weekend van 28 en 29 september in het teken van de kleurrijke streekdrachten rond de voormalige Zuiderzee. Neem een kijkje in het buitenmuseum waar tijdens het Klederdrachtfestival verschillende klederdrachtgroepen dans- en zangoptredens geven. Bezoek tevens de tentoonstelling Kleren maken de vrouw in het binnenmuseum. Ontdek wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding. En bewonder het prachtige en soms ontroerende eindresultaat van dit handwerk. 

WORKSHOP FOLKOREBORDUREN
Zaterdag 28 september van 14.00 tot 17.00 uur
Ter gelegenheid van het Klederdrachtfestival organiseert Crafts Council Nederland een workshop folkloreborduren met Martine van ’t Hul.

Van ’t Hul brengt twee werelden van borduren op een prachtige manier samen. Tijdens haar studie mode werd ze al gegrepen door de borduurtechniek. Ze zag echter in dat handborduren te intensief en kostbaar is om op grote schaal toe te passen, maar dat het handmatige wel een onvervangbare kwaliteit heeft. Sinds vier jaar heeft ze haar eigen borduurburo waar ze machinaal borduurwerk produceert, onder andere voor Ronald van der Kemp.

Geïnspireerd op de kleurige rijglijven van Marken, kan je een bloem borduren. De contouren zijn machinaal geborduurd en kunnen verder met de hand ingevuld worden. Martine legt de basissteken uit aan beginnende borduursters (of borduurders). Diegenen die al ervaring hebben, vullen de bloem naar eigen inzicht in. We voorspellen nu al dat geen enkel werk hetzelfde zal zijn!

Datum: 28 september 14.00 – 17.00 uur
Kosten: € 30,00 inclusief alle materiaal, koffie en thee (exclusief toegang tot het museum)
Aanmelding voor de workshop is verplicht, en doe je hier

INFORMATIE
Waar: Zuiderzeemuseum – Buitenmuseum
Adres: Parkeren: Sluisweg 1 of Stationsplein 1, Enkhuizen
Algemene openingstijden: zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur
Meer informatie: zuiderzeemuseum.nl

beeld via: Het Geheugen van Nederland en Pinterest