(w)aardewerk

Crafts Council Nederland start dit jaar met het project (w)aardewerk, waarbij we focussen op oplossingen voor de huidige uitdagingen van keramiek: kleiwinning en keramiekproductie in het licht van energietransitie, bodemverslechtering en klimaatverandering. 

Keramiek is populair! Zowel onder makers en ontwerpers, maar ook onder hobbyisten. Er zijn ontwerpers die al langer bezig zijn met duurzame oplossingen. In Nederland hebben we voorlopers zoals AtelierNL, zij zijn onze speciale partner voor dit jaarthema. Al vijftien jaar is de bodem hun onderzoeksterrein voor innovatieve producties.

We starten met de oprichting van een Community of Practice. We verbinden gelijkgestemde professionals om inzichten te delen. We organiseren conferenties waar de nieuwste inzichten en innovaties worden gepresenteerd. Er komt een open call voor makers met de mogelijkheid om duurzame producten te ontwikkelen. Geïnteresseerden kunnen deelnemen aan masterclasses en lezingen. We bundelen alle opgedane kennis in een online archief met verhalen, inspiratie, informatie over grondstoffen, productiemethoden en duurzame alternatieven. Én we  presenteren de uitkomsten op DDW 2024. 

(w)aardewerk wordt mogelijk gemaakt door: Stimuleringsfonds, Keramiekmuseum Princessehof, Fries Museum, Instituut GAK, World Crafts Council Europe, the Creative Europe Programme en de Iona Stichting. 

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief en socials. Binnenkort meer informatie over de activiteiten en onze partners! 

Beeld: AtelierNL door Blickfänger