(w)aardewerk startbijeenkomst
Op 27 maart 2024 vond de eerste bijeenkomst voor professionals en liefhebbers van keramiek plaats in het Fries Museum in Leeuwarden. Het was een inspirerende dag in het teken van duurzaam keramiek met presentaties van vooraanstaande experts rondom de thema’s aarde, lucht en water. Die dag was ook het begin van de opbouw van een levendige community waarin we kennis deelden en nieuwe connecties legden. De gastvrouw was conservator moderne en hedendaagse keramiek Wendy Gers. Na het plenaire gedeelte in het Fries Museum en een netwerkactiviteit bezochten we de tentoonstelling ‘Sustainable Ceramics #1: Recycled, Repaired, Reactivated’ in Keramiekmuseum Princessehof.
Bekijk de highlights video hier.
Sprekers:
Aarde
Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck (Studio Atelier NL) ontwikkelen producten die de diversiteit van de aarde en de waarde van lokale grondstoffen laten zien. Elk aards element vertelt een uniek verhaal en resulteert in een specifiek product. De studio hanteert een gepassioneerde en onderscheidende onderzoeksmethodologie om de verborgen verhalen van de aarde en haar producten te onthullen. Met hun werk roepen ze op tot een bredere waardering voor lokale herkomst en productie en voor het belang van regeneratief omgaan met materialen voor natuurbeheer en behoud.
Lucht
Iris de Kievith en Annemarie Piscaer (LabAIR)leggen de onzichtbare impact van dagelijks handelen bloot om debat en gedragsverandering op gang te brengen voor een gezondere leefomgeving. Zo leggen zij luchtkwaliteit vast in een porseleinen servies, Smogware. Hiervoor verzamelen ze fijnstof en gebruiken dit als glazuur. Met het servies maken ze de slechte luchtkwaliteit die ons omringt zichtbaar en zelfs voelbaar. Smogware is een participatief project waarin LabAIR samenwerkt met onderzoekers, activisten, bewoners en keramisten uit Nederland, maar ook in wereldsteden zoals Milaan, Berlijn, Londen en Delhi.
Water
Lotte Dekker en Gieke van Lon (Humade) presenteren hun revolutionaire ‘Sea silt Ceramics’ project waar ze als material innovators recepturen hebben ontwikkeld voor alle keramische productie technieken om zo overtollig lokaal zeeslib om te vormen tot duurzaam, keramische grondstof en bouwkeramiek. Ze vertellen wat er allemaal nodig is voor het tot stand brengen van deze circulaire keramische productieketen, waarbij het niet alleen gaat om een innovatief ontwerp maar ook om de juiste partners en investeerders te vinden, te overtuigen en alle andere kwaliteiten die een ontwerper moet hebben om een idee door te ontwikkelen en om de markt rijp te maken.
In Keramiekmuseum Princessehof is t/m 3 november 2024 de tentoonstelling ‘Sustainable Ceramics #1: Recycled, Repaired, Reactivated’ te zien. In deze groepstentoonstelling richten kunstenaars en ontwerpers hun blik op de toekomst van duurzaamheid binnen hun vakgebied. Er worden zowel conventionele als moderne methodes van duurzame keramiekproductie onderzocht: van traditionele mozaïeken, bestaande uit scherven, tot baanbrekende vormen van biomineralisatie. De tentoonstelling maakt deel uit van een meerjarige programmering rondom duurzame keramiek, geïnitieerd en gecureerd door Dr. Wendy Gers, conservator moderne en hedendaagse keramiek.
Lees hier meer over de tentoonstelling Sustainable Ceramics #1: Recycled, Repaired, Reactivated.
Foto’s en video: Joe Eshuis
Mogelijk gemaakt door: