Voortborduren en Rondleiding Geen Woorden maar Draden

Gratis rondleiding Geen woorden maar draden
Iedere zondag van 12.00-13.00u (entreebewijs museum vereist)

Wereldmuseum Rotterdam toont de enorme diversiteit aan borduurwerk, voor een groot deel uit eigen collectie, gemaakt door mensen over de hele wereld. Centraal staat de veelzijdige betekenis van borduren als versiering, als culturele expressie, als document van een verhaal, als uiting van groepsidentiteit en individuele identiteit. Geen woorden maar draden zet de schijnwerpers op de vaak onbekende makers wiens handen al die prachtige werken maakten en nog steeds maken. De museumdocent neemt je mee door de tentoonstelling en vertelt daarbij verhalen.

Voortborduren
Iedere zondag van 13.00-16.00u borduren in de tentoonstelling (entreebewijs museum vereist)

Ben je geïnspireerd door de tentoonstelling? Iedere zondagmiddag van 13.00-16.00 uur kun je zelf aan de slag in de tentoonstelling Geen woorden maar draden. Een museumdocent zit voor je klaar met alle materialen om je op gang te helpen met borduurtechnieken en borduursteken.

Aan de hand van zes collectiestukken gemaakt door mensen over de hele wereld leer je beter kijken naar borduurwerken. Welke steken zijn gebruikt? Hoe is het motief gemaakt? Leer via de instructies hoe je een dubbele rijgsteek en een kettingsteek maakt en wat couching is. Of maak kennis met Sashiko, borduurwerk uit Japan, of het Mexicaanse Otomi, borduurwerk. De instructies zijn gemaakt door Majo van der Woude / Tree of Needlework.

Crafts Council Nederland organiseert De Borduurschool in samenwerking met het Wereldmuseum.

De Borduurschool is een initiatief van Crafts Council Nederland. Door middel van overdracht, presentaties, onderzoek en lezingen bouwen we met elkaar een ecosysteem voor het borduren. De verhalen, vitale kennis en kunde dragen we over aan de jongere generaties. Dit is noodzakelijk om het immaterieel erfgoed van de borduurtechnieken te bewaren en toekomstbestendig te maken.

Lees hier meer.