Traditioneel ambacht als nieuw sieraad

Rotterdamse designer David Derksen ontwerpt een serie sieraden geïnspireerd op het effect van moirépatronen. Moiré is een Frans soort zijde, dat werd verkregen door in de lengte dubbelgevouwen stof, met de goede kant naar binnen en de zelfkanten samengenaaid, te bevochtigen en door een wals te voeren. Door de sterke druk werd het weefsel plaatselijk geplet en schuift de inslag enigszins op, waardoor verschillen in reflectie ontstaan, in een onregelmatig, gegolfd patroon.

Derksen vertaalt dit traditionele ambacht in vijf verschillende hangers. Elke hanger heeft twee schijven die geperforeerd zijn. Door de zwarte, eerste disk van de hanger te bewegen of te draaien, vermengt het patroon dat met het patroon van de achterste laag. Ringen of stippen lijken te verschijnen en te bewegen, wat haast een hypnotiserend effect heeft.

Derksen had een paar kleine monsters op zijn bureau liggen waar hij constant mee speelde. Zo kwam hij op het idee een object te creëren waar mensen ook zelf mee kunnen spelen. “Een hanger voegt iets toe aan je outfit, maar je kunt er ook zelf naar kijken en het aanraken,” aldus Derksen.

Elke hanger is gemaakt van een stuk chemisch geëtst messing, bedekt met een stuk van geëtst roestvrij staal.Nieuwe technieken