Tinker Imagineers vernieuwt het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Zilver is een chemische stof die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de samenleving. Het is door de tijd heen gebruikt als een vorm van valuta, decoratieve sieraden, elektronische apparaten en veel meer. Als ode aan de legering heeft het Utrechtse Tinker Imagineers de galerieruimte van het Zilvermuseum herontworpen voor hun project: ‘Wereld van Zilver’.

Een 14-meter lange eettafel schetst de lengte-as van de grote zaal, waar de hoogtepunten uit de vaste collectie op een speelse manier zijn geplaatst. Hier wordt het zilverwerk getoond in zijn oorspronkelijke vorm; een tafel met daarop bestek, brandende kaarsen, borden en opscheplepels. Dit roept ideeën van feestelijkheid en pracht op, maar op hetzelfde moment dient het als narratief waar bezoekers kunnen zien hoe zilver is veranderd door de eeuwen heen. De placemats zijn eigenlijk multimedia-presentaties die verschillende tradities en stromingen toelichten, van barok tot de Amsterdamse School.

Langs de zijkanten van de ruimte vertellen themakasten elk hun verhaal, met hun eigen unieke beeldtaal en sfeer. Zilveren rammelaars met blauwe en roze muisjes beelden het leven uit terwijl zilveren rouwobjecten met as en zwarte stof de dood laten zien. Een rode kast bevat fijne, vrouwelijke zilveren objecten en een blauwe kast toont prachtige gebruiksvoorwerpen voor mannen.Vakmuseum