The Linen Project Vlasoogst

Zondag 1 augustus 2021
10:00 – 17:00 uur
Nederlands Openluchtmuseum Arnhem

Van oudsher is de vlasoogst een waar dorpsfeest – zo ook bij the Linen Project en het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem. 

We nodigen graag geïnteresseerden, geliefden, vrienden en familie uit om betrokken te zijn tijdens dit bijzondere proces! 

Stap uit het dagelijks ritme en haal gelijk een flinke dosis zuurstof en vitamine D.  Leeg je hoofd, activeer je lichaam en maak nieuwe verbindingen met eeuwenoude kennis.

Een traditionele vlas oogst, onder begeleiding van de vakkundige demonstranten van het Nederlands Openluchtmuseum.  Het vlas wordt met de hand van het land gehaald en klaar gelegd om te ‘dauw roten’ – een natuurlijke proces waarbij de lange, fijne vlasvezels vrij komen van de stengel.  Sinds 2018 wordt er in het Nederlands Openluchtmuseum op traditionele wijze vlas verbouwd en verwerkt in samenwerking met the Linen Project. Dit jaar zijn hier de historische vlassoorten Natasja, Fries Paarsbloei en Fries Witbloei op zandgrond gezaaid. 

Tijdens de oogst worden deze met de hand geplukt en gerepeld – het verwijderen van de zaadbollen van de vlasstengels voor onder anderen het verkrijgen van lijnzaad olie. Aanhoudend met de sfeer van het Openluchtmuseum wordt er tijdens deze oogst activiteiten een boezeroen (boerenkiel/overhemd) gedragen. Het kledingstuk en de lunch worden voor alle deelnemers verzorgd door het museum.

Om 10:00 uur beginnen we met oogsten. Omstreeks 13:00 uur wordt er een gezamenlijk lunch pauze gehouden. Vanaf 13:30 uur wordt er weer geoogst, en sluiten we met zijn allen rond 17:00 uur af. Het is mogelijk om een dagdeel of de hele dag te helpen. 

Kleed je op het weer en werk – draag een donkere lange broek (blauw of zwart), het dragen van een hoed wordt sterk aangeraden, ook comfortabele schoenen die wat kunnen hebben.

 Meedoen? Stuur een email naar willemien@craftscouncil.nl.

The Linen Project is een initiatief van ArtEZ MA Practice Held in Common and Crafts Council Nederland en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door BankGiro Loterij Fonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Arnhem, Provincie Gelderland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO).

Ga voor meer informatie over the Linen Project en om u te abonneren op de nieuwsbrief naar thelinenproject.online. Volg the Linen Project op Instagram @_thelinenproject.