The Linen Project | The Linen Stewards

Dutch Design Week 2021 
16 t/m 24 oktober 
Atelier NL, Bergmannstraat 76 Eindhoven

Tijdens Dutch Design Week 2021 presenteerde we werk van Stewards Heleen Klopper, Maaike Gottschal, Henrike Gootjes, Hans Hutting, Loes Schepens, Marieke van Mieghem en Kelly Konings.

The Linen Project is een langdurig learning by doing project rond het verbouwen en verwerken van vlas met als doel de menselijke, culturele en economische waarden te verbinden. Met Arnhem als uitvalsbasis bouwt the Linen Project aan een netwerk van betrokkenen. Zo wordt er op een hedendaagse manier vormgegeven aan een actieve gemeenschap, om kennis over het verbouwen van lokaal textiel te herontdekken, te ontsluiten, te actualiseren en (over) te dragen. Crafts Council Nederland is samen met ArtEZ MA Practice Held in Common initiatiefnemer en aanjager van the Linen Project.

Sinds 2020 doorloopt een groep van dertig stewards het proces van vlasteelt tot product. Gezamenlijk dragen zij zorg voor de teelt van het vlas en de oogst en experimenteren ze met de verwerking van het vlas door met de hand te repelen, braken, zwingelen, hekelen, spinnen, verven en weven. Voor veel van de stewards zit de kracht van dit proces in het avontuur, het gezamenlijk zorgdragen en de verbondenheid die ze ervaren met de teelt, de aarde en het materiaal. Bijna niemand had daarvoor ooit op een veld gestaan om te wieden, te oogsten en te verwerken.

Een paar motivaties van de Stewards: ‘Fijn om fysieke arbeid te doen’, ‘Het geeft me levensgeluk’, ‘Ik kan nieuwe dingen leren’, ‘We doen met elkaar kennis op in de praktijk’, ‘Ik wil het heft in eigen hand nemen’, ‘Ik wil liefde voor handwerk en textiel ontwikkelen’, ‘een van de meest esthetische ervaring ooit’, ‘Hierdoor heb ik het gevoel nuttig zijn’, ‘… Ik werk al jaren in de mode-industrie maar had absoluut geen weet van dit proces’.

Volg The Linen Project op Instagram: @_thelinenproject of blijf op de hoogte via de website thelinenproject.online

Colofon

Organisatie: Crafts Council Nederland
Tentoonstellingsontwerp: Studio Jeroen van Veluw
Fotografie: Eduard van Wijk
Grafische vormgeving: Daniël Maarleveld