Testimonium Crafts Council Nederland door Marieke Schakel

Marieke Schakel heeft in de afgelopen twee jaar maar liefst vier masterclasses bij Crafts Council Nederland gevolgd. Nu heeft ze zich aangemeld voor de Meesteropleiding Coupeur in Amsterdam. We vroegen Schakel naar haar ervaringen en onderliggende behoefte om steeds weer van de hand van een ambachtelijk meester te leren. 

“Het begon allemaal in 2016 met een bezoek aan de tentoonstelling van Sheila Hicks in het Textielmuseum in Tilburg. Hier werd ik zo enthousiast van dat ik besloot een weefworkshop te volgen bij Maaike Gottschal van Textielfabrique. Door de druk van mijn baan en deeltijdopleiding Interieurstyling aan Artemis had ik geen tijd meer om te weven en realiseerde ik mij hoe erg ik het handwerk miste. Eind 2016 stopte ik dan ook met mijn deeltijdopleiding en begon met het volgen van een weefcursus, zowel figuratief (goblinweven) als platweven. Tijdens het weven merkte ik dat ik eigenlijk maar weinig wist van de verschillende wolsoorten en andere textiele werkvormen. Al snel kwam ik op de site van Crafts Council Nederland (CCNL) terecht. Allereerst schreef ik me in voor de vijfdaagse viltcursus onder leiding van Beatrice Waanders. In 2017 volgde ik de masterclass Sits door Ria van Els-Dubelaar en de Crafts Campus onder leiding van Loret Karman over kleuren. Dit jaar volgde ik de masterclass Goudborduren door Monique van Munster.

Wat mij in jullie masterclasses aanspreekt is de combinatie van laagdrempeligheid en kwaliteit. Je kunt als leek even proeven van een ambacht, maar tegelijkertijd bieden jullie ook hoogwaardige kwaliteit aan door samen te werken met kundige crafts(wo)men. Voor mij vullen jullie daarmee het grote gat dat er tussen academies en hobbycursussen bestaat. De afgelopen periode voelde als een ontdekkingstocht waarin de masterclasses van CCNL mij veel hebben geleerd over kleuren, vormen en materialen. Uiteindelijk heb ik besloten om de Meester Coupeuropleiding in Amsterdam te volgen waar – nu op terugblikkend – alle voorgaande masterclasses in terugkomen. Alles valt eigenlijk op zijn plek.” – Marieke Schakel