Tentoonstelling De Ambachtsman als Ontdekkingsreiziger

Ter gelegenheid van de opening van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 presenteerde Crafts Council Nederland in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam van 26 – 27 januari 2018.

De ambachtsman als ontdekkingsreiziger

De installatie toonde zowel de invloeden van ambachtelijk erfgoed op hedendaagse ambachtelijke vormgeving als het belang van culturele uitwisseling. Diversiteit is tot op de dag van vandaag belangrijk voor de ontwikkeling en het voortbestaan van de crafts, zowel in materialen, technieken en stijlen.

Nederlanders zijn altijd handelaars geweest. Vanaf het moment dat er grote handelsschepen konden worden gebouwd werden oceanen bevaren en al rondreizend kwam men in aanraking met andere culturen. De Nederlandse cultuur heeft zich hierdoor in de meest brede zin van het woord verrijkt. De prachtige producten uit verre oorden hadden sterke invloed op de ambachtelijke ontwikkelingen in Nederland. Deze invloeden zijn niet alleen terug te vinden in ambachtelijke tradities, ze worden nog steeds toegepast in hedendaags design.
Tradities en culturele diversiteit zijn van groot belang voor kennisontwikkeling, creativiteit en innovatie. Nieuwe uitvindingen en toepassingen dragen op hun beurt weer bij aan het levend houden van ambachtelijk erfgoed.

Met werk van: Bernard Heesen, Gerard van Oosten, Gino Anthonisse, Jan Hovens, Linda Valkeman, Marjolein Grotenhuis, Roos Meerman, Seungbin Yang, Tim Vanlier, Wilma Plaisier, Zuheir Alkazzaz

Op zaterdag gaf maker-designer Seungbin Yan een demonstratie van het werkproces achter zijn geweldige lakwerk.

Adres: Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam
Gratis te bezoeken