Tamara Verbruggen

Op een speelse manier maakt ontwerpster Tamara Verbruggen gebruik van onconventionele materialen in combinatie met ambachtelijke weeftechnieken. Door haar fascinatie voor kleur en patronen ontstaan er samples die het meest geschikt zijn voor interieurproducten of modeaccessoires.

Verbruggen haalt haar inspiratie uit verschillende culturen. Voor haar eindexamenproject aan de Maastricht Academy Fine Arts & Design is ze een onderzoek gestart naar een eigentijdse ruit, geïnspireerd door de texturen en patronen vanuit de bestaande ruitvorm met in het bijzonder de Schotse ruit.
De kleurmenging die zichtbaar is in ruiten leidde uiteindelijk tot haar verdieping in optische illusie in kleur binnen het weven. Met de traditionele weeftechniek, de 2/2 keperbinding, in combinatie met diverse materialen geeft ze de ruit een nieuwe betekenis en ontstaan er andere patronen. Als leidraad gebruikt ze hierbij de kleurentheorie van kunstenaar Jozef Albers. Hij onderzocht hoe kleuren op elkaar reageren. Zo is het een onderzoek naar balans in kleur, ritme en diverse weefbare materialen.