Studio Route KAR Ravenstein

Tijdens de Studio Route organiseert Kunst- & Ambachtsgilde Ravenstein een geweldige open atelier route in het vestingstadje Ravenstein. Kijk hieronder wat er allemaal te doen is.

De studio’s zijn zaterdag en zondag geopend van 10.00 – 17.00 uur, tenzij anders vermeld. Ook is er een handige plattegrond waarop je alle locaties kan vinden.


1. Antoon van Casteren
Smid
Landpoortstraat 19 Ravenstein
De Ravensteinse smederij bestaat sinds 1931 en werkt nog steeds volgens de traditie van weleer. Tijdens de Studio Route staan de deuren open en zijn de vuren heet: bezoekers zijn welkom om de smeden aan het werk te zien.
smederijverhoeven.nl

2. Don van Grunsven
Beeldendkunstenaar
Den Dam 2, Huisseling
Van Grunsven stelt dit weekend zijn atelier open.
donvangrunsven.nl

3. Gerard Hoogstede
Meubelrestaurateur
Kolonel Wilsstraat 8, Ravenstein
Hoogesteede restaureert meubelen in de breedste zin van het woord. Antieke meubelen uit 1700 tot Art-Deco en hedendaagse meubels. Restauraties worden op esthetische wijze uitgevoerd met zoveel mogelijk gebruik van materialen uit de periode van de te restaureren meubel. Meubels in diverse houtsoorten worden worden en zijn gespecialiseerd in gefineerde en gepolitoerde meubels. Van deze toprestaurateur wordt een portfolio-expositie ingericht bij stoffeerderij Nachtegaal.
hoogstede-antiekrestauratie.nl

4. Heleen Nachtegaal
Stoffeerster
Kolonel Wilsstraat 8, Ravenstein
Stoffeerderij Nachtegaal zit al 18 jaar met een prachtig atelier in hartje binnenstad van Ravenstein. Ze stofferen hier met veel liefde en vakkundigheid verouderde meubelstukken. Een meubelstuk dat je laat stofferen heeft vaak een emotionele waarde en daar gaan ze met veel zorg mee om. Ook beschikken ze over een stoffencollectie waar ze erg trots op zijn. Dit weekend worden er demonstraties stofferen van meubelen gegeven.
stoffeerderij-nachtegaal.nl

5. Herman Coppus
Beeldendkunstenaar – Papierreliefs
Nieuwstraat 4, Ravenstein
Ritme, structuur en patronen zijn de basiselementen in het werk van Herman Coppus. Vaak is het werk als reliëf opgebouwd uit papier maar ook andere materialen zoals glas, transparante folie’s, metaal of hout kunnen toegepast worden. Al het werk is geometrisch abstract, waarin licht en schaduw een belangrijke rol spelen. Ook kan kleur toegevoegd zijn in de reliëfs, direct of indirect middels kleurreflectie. Tijdens de Studio Route geeft Herman Coppus een demonstratie van zijn werkwijze.
hermancoppus.nl

6. Joost Vlemmix
Goudsmid
Marktstraat 32, Ravenstein
In het hartje van de stad Ravenstein, heeft Vlemmix een winkel, laboratorium en werkplaats, die je dit weekend kunt komen bezoeken. Er zijn drie goud- en zilversmeden aan het werk. Joost Vlemmix geeft een lezing versieringstechniek op de zaterdag en zondag tussen 12.00-13.00 uur.
goudenjuwelen.com


7. Jos Verschaeren
Beeldend kunstenaar monumentaal
Loonsestraat 4, Neerloon
Tijdens de Studio Route opent Verschaeren zijn atelier op zaterdag (zondag gesloten) en kan je de kunstenaar aan het werk zien.

8. Katinka Waelbers Glass & Art
Glaskunst & schrijfster
Rector Nuijensweg 1, Deursen
Dit kleurrijke glasatelier viert in oktober haar 10-jarig bestaan. Het is een van de weinigen in Nederland waar je alle gesmolten glastechnieken kunt bewonderen: glasblazen aan brander en aan de blaaspijp, glasfusing en emailleren. Bezoekers zijn welkom voor rondleidingen in de verschillende ateliers, voor de glaskunst expo, en een versnapering. Op de zondag zijn er demonstratie glasblazen brander.
glass-and-art.nl

9. Leonne Holthuizen
Schoenen- en tassenontwerpster
Marktstraat 15, Ravenstein
Modeontwerpster Leonne Holthuizen is gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van tassen en schoenen. Ze werkt voor grote internationale ateliers, maar heeft ook een eigen designlijn. In de Lyfestyle winkel FieZie wordt dit weekend een speciale expo van haar werk ingericht.
fieziehomestyling.nl

10. Luc en Marianne Willems – Creapoelka
Beeldhouwers hout en steen
Kleine Poelstraat 7, Demen
Marianne en Luc Willems maken voornamelijk beelden in hout en steen. Hun atelier met tuin ligt in het ruime polderlandschap aan de Maas nabij Ravenstein. Ze ervaren beeldhouwen als een innerlijke zoektocht naar de verbinding met het leven in alle ins en outs en daarmee is het mede inspiratie voor ons werk met mensen.
Tijdens de studio Route worden demonstraties hakken en snijden in hout en steen en zelf mindfull beeldhouwen in stilte gegeven. Je maakt een symbolisch beeldje in speksteen.
creapoelka.nl

11. Luud Groetelaars
Kunstfotograaf / Keeper of light
Kleine Poelstraat 7 5354KD Demen
De werkplaats van Groetelaars is een verzameling van grootformaat camera’s, U.V. Lampen, papierpersen, spoelbakken, papier, pigmenten, e.c.t. Heel veel documentatie, van boeken en eigen rechearch. In het atelier Creapoelka van Luc Willems zal in de praktijk hiermee de edele procede’s voor de ogen van de bezoeker worden uitgevoerd.
luudgroetelaars.nl

12. Mark van Platen
Componist
In veel van de te bezoeken ateliers zal de muziek van deze bekende componist en pianist te horen zijn tijdens de Studio Route in Ravenstein.

13. Maurits Cobben
Architect
Nieuwstraat 4, Ravenstein
Maurits Cobben architect.enbureau werkt sinds zijn oprichting in 2012 aan een grote varieteit aan opdrachten, voor particulieren, bedrijven en professionele opdrachtgevers. De aanpak is beeldend en onderzoekend, met een bijzondere aandacht voor “context”. e Cobben voelt zich thuis bij opgaves in (historisch) gevoelige omgeving, herwaardering van het bestaande en complexe opgaven in sociale stadsvernieuwing. Voor deze aanpak zijn maquettes essentieel. Tijdens dit weekend zijn de maquettes van Maurits Cobben te bewonderen in het atelier van Herman Coppus.
mauritscobben.nl

14. Rick Duijs schilderijen & tekeningen
Kunstschilder stilleven en portret
Middelstraat 13, Ravenstein
In het klassieke schildersatelier is de werkplaats van de kunstschilder te zien. Zijn kruk en zijn ezel met alle materialen en benodigdheden om klassieke olieverf schilderijen te maken. Bekijk de verschillende fasen van een schilderij, van schets tot afgewerkt geheel. In het atelier zijn diverse werken aan de muur en op de ezel te bewonderen.
rickduijs.nl

15. Rob Pluijm Fine Art
Fotograaf portret, landschap stilleven
Marktstraat 34, Ravenstein
Midden in het centrum van Ravenstein is sinds 1998 de fotostudio van Rob Pluijm gevestigd. Van hieruit maakt Pluijm, in zijn herkenbare stijl, portretten van mensen in alle leeftijdscategorieën met een lichte voorkeur voor de oudere medemens. Het afgelopen jaar heeft hij de unieke combinatie van galerie/studio gecreëerd in zijn pand. Tijdens de Studui Route viert Pluijm zijn 20 jarig bestaan en tevens zal de officiële opening van zijn alerie/studio plaatsvinden. Uiteraard hangen er portretten van zijn hand maar ook prachtige landschappen van het rivierenlandschap lans de Maas, en een aantal verrassende stillevens.
https://www.pluijmfineart.com/


16. Roland Lemmers
Klokkenmaker
Lombardstraat 4, Ravenstein
Deze derde generatie klokkenmaker is in 1986 afgestudeerd bij de Horlogemakers Vakschool in Hoorn. Tijdens de Studio Route zet hij zijn deuren open en kan je hem aan het werk zien.
klokkenravenstein.com

17. Theo van Duren
Chef Staatspersbureau Vrijstaat Land van Ravenstein – Schrijver
Diverse locaties.
De chef Staatspersbureau geeft op verschillende locaties voorlichting over verleden, heden en toekomst van de vrijstaat Land van Ravenstein die in juli 2017 opnieuw is uitgeroepen.
Bezoekers die onverhoopt de grens zijn overgestoken zonder geldige reisdocumenten, hoeven niet te vrezen. Bij de chef is een gratis dagvisum verkrijgbaar.
facebook.com/theo.vanduren
facebook.com/VrijstaatRavenstein

18. Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein door Wil Princen en Wil van Haren
Bierbrouwers
Molensingel 6, Ravenstein
In het bijgebouw van de hoogste stellingmolen van Brabant, wordt op ambachtelijke wijze bier gebrouwen. Het proces van het brouwen is vanuit het proeflokaal te overzien. Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein is opgericht om de levendigheid in het stadje Ravenstein te stimuleren. Ze verzorgen rondleidingen en proeverijen. Ze maken bieren zonder toevoegingen, en filteren en pasteuriseren niet. Daardoor zijn de bieren ambachtelijk en vol van smaak. In 2016 is de brouwerij gestart, in dat eerste jaar wonnen ze meteen de prijs van het lekkerste Brabantse bier. Tijdens de Studio Route kan je de molen bezoeken met bakkerijtje en ben je van harte welkom iets te komen drinken en om de brouwerij te bekijken.
stadsbrouwerijravenstein.nl

Bekijk hier de plattegrond van Ravenstein waar alle studio’s met hun nummer opstaan.