Staphorster Stipwerk

Staphorster Stipwerk is een speciale techniek, die wordt gebruikt om handstoffen en andere materialen te bedrukken en daarmee te versieren. Aanvankelijk gebeurde dit op stoffen die werden gebruikt voor de traditionele klederdracht van Staphorst, later ook op allerlei andere gebruiksvoorwerpen.

Dit drukken gebeurt met stempels die zijn gemaakt van materiaal dat in huis voorradig is, bijvoorbeeld klosjes hout of kurken, waarop spijkers, knopspelden en andere stukjes metaal worden bevestigd. De stempels worden in verf gedoopt en aangebracht op het materiaal. Stempels met verschillende motiefjes worden gecombineerd tot patronen.

Niet alleen de motieven, maar ook de kleuren van de stippen hebben een betekenis. De kleurentradities rond de rouw speelden daarbij een belangrijke rol. Zo zijn blauw en groen de kleuren van de rouw, en in rouwperiodes wordt geen rood gebruikt. Het stipwerk is sinds het begin van de 20e eeuw een wezenlijk onderdeel van de Staphorster klederdracht en volkscultuur. (bron: Stichting Staphorster Stipwerk)
Meesterstipper Gerard van Oosten is opgegroeid met de Staphorster cultuur en het stipwerk. Deze achtergrond en zijn professionele schildersopleiding gebruikt Van Oosten om het traditionele ambacht van Staphorster stipwerk te behouden en verder te ontwikkelen. Met behulp van moderne materialen, technieken en toepassingen geeft hij het ambacht door aan nieuwe generaties. Zo heeft Van Oosten een nieuwe verf ontwikkeld die breed toepasbaar is op verschillende kledingstoffen en ook wasbaar is. Op die manier haalt hij de stipwerktechniek uit de traditionele sfeer en past deze toe op hedendaagse producten.