Snijder&Co – het onbegrensde landschap van handbeschilderd behang

Jaap Snijder en Marcelo Gimenes zijn gespecialiseerd in handbeschilderd behang. Met hun onderneming Snijder&Co creëren zij de meest bijzondere behangselschilderijen. De vakkennis die men nodig heeft voor het beoefenen van dit specifieke ambacht is in de afgelopen 200 jaar haast verloren gegaan. Met de Studio Route – die op 27 & 28 oktober plaatsvindt – willen Snijder en Gimenes het publiek een kijkje geven in het onbegrensde landschap van handbeschilderd behang. Hier vast een voorproefje.

Wat is jullie voornaamste reden geweest om deel te nemen aan de Studio Route als onderdeel van de Week van het Maken? 
“Het landschap als behangselschilderij is vanaf 1850 praktisch verdwenen uit het Nederlandse interieur. Slechts vijf procent van alle behangsels uit de 17e en de 18e eeuw zijn bewaard gebleven. Hoog tijd dus om een breder publiek kennis te laten maken met deze typisch, Nederlandse ambacht. Want onbekend maakt onbemind.”

Wat kan het publiek allemaal bij jullie bewonderen? 
“In ons atelier is te zien hoe wij handgeschilderd behang maken. Er komt veel meer bij kijken dan bij een ‘gewoon’ schilderij. Door de grote oppervlaktes worden de behangselschilderijen ook wel ‘belevenis kunst’ genoemd. Verder is er ook een toonkamer met een moderne versie van een ‘kamer in ’t rond’. Dit is een landschapbehang dat specifiek voor een ruimte is gecreëerd.”

Is er een speciaal project dat jullie met de Studio Route willen presenteren?
“Er lopen meerdere projecten tegelijk en daarom zijn de muren altijd bezet met nieuw werk. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe wij van een ruwe schets toewerken naar groot behangselschilderij. Daarnaast presenteren wij ons maakproces, zodat het publiek stap voor stap kan zien hoe we te werk gaan en wat er allemaal bij komt kijken.”

Wat willen jullie het publiek vooral meegeven dat naar aanleiding van de Studio Route op bezoek komt? 
“Het behangschilderen wordt al bijna 200 jaar niet meer beoefend en veel kennis is daarom volledig verloren gegaan. Door samen te werken met historici, musea en overheid krijgen wij steeds meer inzicht in hoe deze werken ooit tot stand kwamen. Op deze manier streven we ernaar om de theorie en de praktijk weer samen te brengen. Daardoor is er een mogelijkheid om dit specifieke ambacht weer te laten opbloeien en door te geven aan de komende generaties.”

Is er iets wat jullie hopen te bereiken met de Studio Route?
“Wij hebben in het kader van het Europees Erfgoed Jaar 2018 meerdere open dagen gerealiseerd voor de Erfgoedsector. Dat was zowel leerzaam voor ons als voor de bezoeker. Wij hopen dat tijdens de Studio Route het publiek op een laagdrempelige manier kennisneemt van deze historische ambacht, die wat ons betreft weer een plek mag innemen binnen het Nederlands interieur.”

www.snijder-co.nl

Meld je nu aan voor de Studio Route! Op 27 & 28 oktober openen musea, werkplaatsen en studio’s hun deuren om bezoekers kennis te laten maken met creatieve ambachten en specialistische technieken. En jij kunt je hier als maker bij aansluiten!

De Studio Route is onderdeel van het officiële programma van de Week van het Maken 2018. Aanmelden kan vanaf nu.