Smart Replicas

Kunsthistorica en ontwerpster Maaike Roozenburg creëert objecten die museumbezoekers weer toelaten oud keramiek te ervaren met hun eigen handen. Een project dat, door middel van 3D-scannen en -printen, historische objecten weer bruikbaar maakt voor het publiek. Een fascinerende studie op het snijvlak van design, erfgoed en technologie.

Roozenburg gebruikt hightech technieken in combinatie met traditionele keramische technieken om replica’s van fragiele museumstukken te maken die meestal uit de buurt worden gehouden van de handen van bezoekers en soms zelfs van hun kijkveld. Augmented reality wordt toegevoegd aan de voorwerpen, die, wanneer gelezen door een apparaat zoals een smartphone of tablet, informatie over het oorspronkelijke object toont. De combinatie van verschillende technologieën laat de bezoekers identieke voorwerpen aanraken die normaal achter glas worden bewaard, waardoor zij meer leren over de geschiedenis van het object.

Studio Maaike Roozenburg is een ontwerpstudio met een fascinatie voor gebruiksgoed en haar historie en verhalen. Design wordt ingezet als middel om de fascinerende evolutie en schoonheid van historische objecten te laten zien en hun relevantie te tonen voor deze tijd.

Smart Replicas is een onderzoeksproject van Studio Maaike Roozenburg in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen, de Technische Universiteit Delft, Erfgoed Delft, het AR(Lab) van de Koninklijke Academie Den Haag en LikeFriends.Nieuwe technieken