EducatieCraftsmapOnderzoekPresentatie
  • Over CCNL
  • Team
  • Contact
    • Agenda
    • Nieuwsbrief
  • nlen

Warp Weft Wool

Wat gebeurt er als Nederlandse en Indiase makers de krachten bundelen om een gedeeld probleem aan te pakken? Warp Weft Wool brengt ontwerpers en ambachtslieden uit beide landen samen om lokale wol – die nu vaak als afval eindigt – een nieuwe bestemming te geven.

In zowel Nederland als India is er een overschot aan lokale wol. Terwijl India, met de op twee na grootste schapenpopulatie ter wereld, steeds meer geïmporteerde wol gebruikt, wordt Nederlandse wol nauwelijks benut. Beide landen hebben een rijke traditie in textiel en tapijtproductie, maar hoe kunnen we deze ambachten nieuw leven inblazen?

Gelijkwaardige samenwerking staat centraal in dit project. We delen niet alleen kennis, maar leren van elkaars perspectieven, werkwijzen en culturele achtergrond. Dit doen we in een open dialoog en door gezamenlijk te experimenteren met materialen, technieken en design. Nederlandse ontwerpers Rik van Veen en JAS&CAL werken hiervoor samen met ambachtslieden van de coöperatie Raja Kilims in Rajasthan, India en met de Textiel Factorij.

Door on- en offline samen te werken, maken we samples en tapijten die recht doen aan zowel het materiaal, het cultureel erfgoed als de makers. Producten worden gepresenteerd in Nederland en India, en alle opgedane kennis wordt vastgelegd in het online archief op deze website.

Met Warp Weft Wool brengen we het principe van translokaliteit in de praktijk: we verbinden lokale kennis en ambacht met een wereldwijd netwerk. We herontdekken traditionele productietechnieken en stimuleren innovatie vanuit erfgoed. Dit project laat zien dat ambacht niet alleen behouden blijft, maar zich ook kan ontwikkelen door culturele uitwisseling. Zo krijgt wol weer de waardering die het verdient, zowel lokaal als wereldwijd.

Lees hieronder meer over JAS&CAL, Rik van Veen, Raja Kilims en de Textiel Factorij.

JAS&CAL

In hun atelier werken Jasmijn Wester en Calvin Kooiman gezamenlijk aan diverse textielprojecten. Hierbij worden ze gedreven door hun nieuwsgierigheid naar de manier waarop textiel wordt en werd gemaakt. Ze combineren vrijuit technieken, zowel op als van het getouw, passend bij hun onderzoek. Door het combineren van traditionele materialen met nieuwe productietechnologieën of juist door het samenbrengen van geavanceerde materialen en eeuwenoude maakmethodes blazen ze hun vak nieuw leven in. De resultaten variëren tussen handwerk en machinale productie, van unieke interieurstukken tot ruimtelijk textiel waarin materialen, techniek en kleur met elkaar verbonden zijn. Met nieuw verkregen inzichten en ontwikkelingen dragen ze bij aan meer bewustzijn over textiel.

In samenwerking met het TextielLab Tilburg onderzochten ze de mogelijkheden van het weven met metaal, gekoppeld aan een archiefonderzoek naar Nederlandse gordijnklassiekers (zoals te zien in Makersgeheimen #2). Ook ontwikkelde ze een lessenserie voor kinderen over een vergeten lokale industrie waarmee ze de rijke geschiedenis van Kinheim Tapijtknoperij opnieuw onder de aandacht brengen. Naast hun gezamenlijke werk ontwikkelt Jasmijn experimentele materiaalstalen en stoffenselecties voor verschillende forecasting bureaus in Nederland, terwijl Calvin lesgeeft in textielontwerp aan het AMFI in Amsterdam. Beiden studeerden Fashion & Design aan het Amsterdam Fashion Institute in Amsterdam.

De mogelijkheid van co-creatie met de Indiase makers biedt een inkijk in voor ons onbekende en andere productieprocessen, waarden en werkwijzen. Het geeft een nieuwe kijk op manieren van werken zoals bijzondere vaardigheden in het verven van garens, het spinnen, weven en verwerken van materialen.

Rik van Veen

In zijn werkplaats maakt Rik van Veen meubels en designobjecten door hands-on te experimenteren met restmaterialen en zelfgebouwde machines. De filosofie van hergebruik ligt ten grondslag aan zijn werkwijze. Van Veen: “Ik wil de planeet niet belasten met mijn drang om dingen te maken.” Hij is een van de maker-designers die een experimenteel vloerkleed ontwierp voor Basketclub x HAY. De combinatie van experiment, duurzaam omgaan met materialen en zelf maken van machines is bij uitstek iets dat Van Veen wil inzetten voor Warp Weft Wool. Voor de Nederlandse context kan hij op een geheel nieuwe wijze kijken naar het concept ‘tapijt’ als ook aan eigentijdse productiemethoden met het beschikbare materiaal. Voor de Indiase situatie is hij waardevol met zijn vrije, experimentele manier van werken en met zijn ervaringen als ontwerper voor internationale brands. Hij studeerde in 2014 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

Vanuit mijn expertise in product design wil ik nieuwe product ideeën ontwikkelen met de Dhurrie-techniek. Met toepassingen die afwijken van het traditionele platte tapijt kan een nieuwe afzetmarkt worden gecreëerd die bijdraagt aan het voortbestaan van het ambacht in Rajasthan en mogelijkheden biedt om hier in Nederland nieuwe verdienmodelleen te ontwikkelen voor producten gemaakt van locale wol.

Raja Kilims

Sharvan Prajapati heeft de coöperatie ‘Raja Kilims’ opgezet, ongeveer 80 wevers werken met hem samen. Sharvan behoort tot de Prajapati- weversgemeenschap en is 14e generatie dhurriewever. Hij leerde het vak van zijn vader Pappu Ram. Pappu Ram is technisch zeer bekwaam. De coöperatie is gespecialiseerd in de panja weeftechniek voor dhurries, deze bestaan uit strepen, geometrische en gestileerde natuurlijke vormen zoals de kangasi (kam), teer (pijlpunt), tota (papegaai), chidia (mus) en chaukadi (ruit). Door de speciale weeftechniek zijn de dhurries omkeerbaar.

Textielfactorij

Textiel Factorij (TF) is een Nederlandse organisatie, opgericht door Lipika Bansal. TF brengt ontwerpers, kunstenaars en ambachtslieden uit Nederland en India op een gelijkwaardige manier samen. Door elkaars behoeften, wensen, werkwijzen en culturen te begrijpen leren ze van elkaar en wisselen ze kennis uit. Tot nu toe heeft TF meer dan 40 makers uit Nederland gekoppeld aan 25 ambachtsgemeenschappen, kunstenaars en ontwerpers uit India. Voor Crafts Council Nederland is Lipika de ideale schakel.

Warp Weft Wool wordt financieel mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Nederlandse Ambassade New Delhi.

Facebook LinkedIn Instagram

NieuwsbriefContactAgendaDisclaimerPrivacyMediamap