Wat gebeurt er als Nederlandse en Indiase makers de krachten bundelen om een gedeeld probleem aan te pakken? Warp Weft Wool brengt ontwerpers en ambachtslieden uit beide landen samen om lokale wol – die nu vaak als afval eindigt – een nieuwe bestemming te geven.
In zowel Nederland als India is er een overschot aan lokale wol. Terwijl India, met de op twee na grootste schapenpopulatie ter wereld, steeds meer geïmporteerde wol gebruikt, wordt Nederlandse wol nauwelijks benut. Beide landen hebben een rijke traditie in textiel en tapijtproductie, maar hoe kunnen we deze ambachten nieuw leven inblazen?
Gelijkwaardige samenwerking staat centraal in dit project. We delen niet alleen kennis, maar leren van elkaars perspectieven, werkwijzen en culturele achtergrond. Dit doen we in een open dialoog en door gezamenlijk te experimenteren met materialen, technieken en design. Nederlandse ontwerpers Rik van Veen en JAS&CAL werken hiervoor samen met ambachtslieden van de coöperatie Raja Kilims in Rajasthan, India en met de Textiel Factorij.
Door on- en offline samen te werken, maken we samples en tapijten die recht doen aan zowel het materiaal, het cultureel erfgoed als de makers. Producten worden gepresenteerd in Nederland en India, en alle opgedane kennis wordt vastgelegd in het online archief op deze website.
Met Warp Weft Wool brengen we het principe van translokaliteit in de praktijk: we verbinden lokale kennis en ambacht met een wereldwijd netwerk. We herontdekken traditionele productietechnieken en stimuleren innovatie vanuit erfgoed. Dit project laat zien dat ambacht niet alleen behouden blijft, maar zich ook kan ontwikkelen door culturele uitwisseling. Zo krijgt wol weer de waardering die het verdient, zowel lokaal als wereldwijd.
Lees hieronder meer over JAS&CAL, Rik van Veen, Raja Kilims en de Textiel Factorij.