Voor de collectieve waardeketen werken we samen met partners uit de landbouw, productie en retail. Ons doel is om de capaciteit voor de teelt van vlas en de productie van linnen in Nederland te vergroten, waarbij elke schakel in de keten waarde toevoegt. Dit proces begint bij de bodem en de boer en loopt via de vlasverwerker, spinner, wever, afwerker, ontwerper, maker, retailer en uiteindelijk de eindgebruiker.
Om dit te realiseren, doorlopen we gezamenlijk de gehele keten. Hierbij onderzoeken we de uitdagingen en kansen die komen kijken bij het ontwerpen van een collectieve waardeketen. In deze keten nemen alle betrokkenen actief deel en voelen zij zich verantwoordelijk en met elkaar verbonden. Alle partners delen de ambitie om bij te dragen aan een meer evenwichtige, zorgzame en rechtvaardige toekomst en aan het herstel van de natuur.
De volgende partners hebben zich aan dit project verbonden, elk vanuit hun eigen rol en expertise: Enschede Textielstad, Auping, New Tailor, Joline Jolink en Avans Hogeschool (Centre of Expertise Wellbeing Economy and New Entrepreneurship).
Het projectresultaat is een eerste blauwdruk voor een samenwerkingsmodel voor de linnenwaardeketen. Hierin creëren partners, eindgebruikers en de creatieve industrie samen een positieve impact en doen zij recht aan elkaars bijdrage. Dit omvat een analyse van hoe de partners een gezamenlijke basis creëren en elkaar op lange termijn versterken en ondersteunen. Via dit onderzoek ontwikkelen we een methodologie en bouwen we een ecosysteem om de waardeketen verder te laten groeien en zich duurzaam te laten ontwikkelen.