Reading the Future tijdens de Frankfurter Buchmesse!

In deze tijd van snelle (digitale) informatie en e-readers kan je je afvragen welke waarde het boek vertegenwoordigt. Wat we ons herinneren wordt in steeds grotere mate bepaald door het (platte) scherm. De voortrazende digitalisering leidt steeds meer tot ‘ontstoffelijking’.

Toekomst van het boek
De postapocalyptische wereld, die Hari Kunzru beschrijft in zijn roman Memory Place, waarin het schrift en daarmee ook de herinnering is verdwenen, brengt ons bij de vraag “wat is de betekenis van het materiële erfgoed maar ook van het immateriële erfgoed (ambachtelijke technieken) van het boek?” Hoe waardevol is een eigen uniek handschrift? Welke waarde vertegenwoordigt het tastbare boek en het papier als drager van informatie voor nu en voor de toekomst? Welke betekenis krijgt het en hoe ziet het er uit?

Nieuwe vormen
In het kader van Beste Buren deed Crafts Council Nederland samen met Tapis Plein en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht een artistiek onderzoek naar technieken, materialen en nieuwe visuele en inhoudelijke structuren die leiden tot nieuwe vormen van het fysieke boek. Studenten startten bij de bron vanuit handmatige technieken: boekdrukken, boekbinden en papier maken en kalligrafie en combineren deze met nieuwe technieken. Het uitgangspunt zijn de boeken van de 60 geselecteerde deelnemende Nederlandse en Vlaamse auteurs die gepresenteerd worden op de Frankfurter Buchmesse 2016 (19 tot en met 23 oktober 2016).

Posterwedstrijd
Tijdens deze editie van de Buchmesse waren Nederland en Vlaanderen gastheer. Om dit te vieren organiseerden Crafts Council Nederland en de Nederlandse en Vlaamse literatuur stichtingen een postercompetitie met de titel:

BEDANKT VOOR DE UITNODIGING, FRANKFURTER BUCHMESSE /
THANKS FOR THE INVITATION, FRANKFURT BOOK FAIR!

Vijfendertig studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht hebben hun ontwerp ingestuurd. Daaruit zijn twee winnende posters geselecteerd. De eerste prijs gaat naar Camiel Beemer en de tweede prijs is voor Thomas van de Geest. Hun posters werden op de Frankfurter Buchmesse tentoongesteld. Dit project liep parallel aan de Competition for Young Designers, waarin de Frankfurter Buchmesse op zoek gaat naar de meest originele poster om de eregast mee te verwelkomen.

Colloquium
Het thema werd ook op 21 oktober besproken tijdens het ‘Reading the Future’ colloquium dat CCNL organiseerde op de Frankfurter Buchmesse met uitgevers, boekdesigners en de nieuwe generatie grafisch design studenten.

Als reactie op de vraag over de waarde van het boek in deze tijd deden grafisch design studenten van de HKU een praktijkonderzoek. De resultaten werden tijdens het colloquium gepresenteerd, waarna een professioneel panel (met onder andere Irma Boom) de presentaties beschouwden. De kennis die deze avond werd opgedaan is verzameld in een publicatie.


Eerste prijs: Camiel Beemer


Tweede prijs: Thomas van de Geest

Reading the Future wordt ondersteund door het Fonds voor Cultuur Participatie.Nieuwe technieken Papier