Programma opening Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Crafts Council Nederland en het Scheepvaartmuseum organiseerden een feestelijke opening van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed op vrijdag 26 januari in het Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam.

Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed werd om 13.30 uur ingeluid met een expertmeeting waarin een aantal inspirerende sprekers als Itie van Hout, Mina Abouzahra, Maartje Brattinga, Esmé Hofman, Thijs Adriaans, Sophie Kiesouw toelichtten wat voor hen traditie, vernieuwing en diversiteit betekent.
Aansluitend formuleerde moderator Hedwig Saam met de deelnemers in de zaal antwoorden op een aantal vragen als ‘welke waarde zit in ons erfgoed’, ‘welke invloed heeft traditie op onze gebruiken en gewoonten’ en ‘hoe gebruiken (jonge) ontwerpers deze waarden en invloeden in hun huidige werk’.

OFFICIËLE OPENING
Na de expertmeeting vond de officiële opening plaats.

Crafts Council Nederland is door de organisatie van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed gevraagd het openingsweekend inhoudelijk in te vullen en de praktische organisatie op zich te nemen. Naast de expositie op het binnenplein van het Scheepvaartmuseum waren er op zaterdag 27 en zondag 28 januari diverse Meet the Master activiteiten zoals haute couture Staphorster stipwerk, handgraveren, coiling en de bijzondere breitechnieken die toegepast werden in de mutsen die op Nova Zembla gedragen werden.

Programma expertmeeting:
13.30 – 15.30 uur expertmeeting over het thema van januari Traditie en vernieuwing

Welkom en inleiding door Mirjam Blott (projectleider Europees Erfgoedjaar Nederland) en Marion Poortvliet (founder Crafts Council Nederland)
Inleiding door Vera Carosso (directeur Scheepvaartmuseum) over de betekenis en veranderende interpretatie van de collectie van het Scheepvaartmuseum

Presentatie door Itie van Hout (voormalig conservator Indonesisch textiel in het Tropenmuseum), ze spreekt n.a.v. haar boek Indonesian textiles at the Tropenmuseum. Ze gaat in op de ongekende schoonheid die uit Azië naar de Lage Landen kwam, hoe we elkaar beïnvloeden en de historische verbondenheid tussen beide landen.

Pecha Kucha door:
Mina Abouzahra (ontwerper/ondernemer) is geboren en getogen in het oosten van Nederland. De laatste jaren reist ze meerdere keren per jaar naar Marokko (haar andere helft) voor haar collectie. Ze spreekt over the best of both worlds Nederland – Marokko.
Esmé Hofman (fijnscheenvlechtster) gaat in haar presentatie in op Kogei, een houding ten opzichte van handwerk en de prijs die ze daarvoor in Japan gewonnen heeft.

Reflectie op de presentaties o.l.v. moderator Hedwig Saam.

Presentatie door Maartje Brattinga (curator nationaal Glasmuseum), ze spreekt n.a.v. de manifestatie Cities of Glass, over de onderscheidende productiemethoden en vormentaal tussen Italië, Zweden en Tjechië en hoe die in de manifestatie samenkwamen. Wat kunnen we leren van elkaar en wat is het vervolg?

Pecha Kucha door:
Thijs Adriaans, (fotograaf, documentairemaker) spreekt over de actualiteit van de Nederlandse streekdracht en hoe hij dat vormgeeft.
Sophie Kiesouw (sociaal ondernemer) is verbonden aan Makers Unite, ze gaat in op het werk van deze stichting die zich inzet om de talenten van nieuwkomers ten volle in te zetten.

Reflectie op de presentaties o.l.v. moderator Hedwig Saam.