Post-Vlisco

Wie tijdens de Dutch Design Week de Graduation show van de Design Academy in Eidhoven bezocht is het Post-Vlisco project van Simone Post vast niet ontgaan. De kleurrijke tapijten, room-dividers en krukken sprongen direct in het oog.

Simone Post is een Nederlandse textiel en productontwerper. Centraal in haar ontwerpen staan het experiment, materiaalonderzoek en de fascinatie voor hoe dingen gemaakt worden. Ze gaat graag samenwerkingen aan met bedrijven om zo op eigen wijze de grenzen op te zoeken van de industrie. Een goed voorbeeld hiervan is haar werk Post-Vlisco, waarbij een uitgebreid materiaalonderzoek naar het afval van Vlisco leidt tot een hele verassende, esthetische maar ook industriële toepassing.

Het verhaal van Vlisco is opmerkelijk. De Helmondse fabriek maakt al sinds 1846 textiel met kleurrijke waxprints van hoge kwaliteit, met een op batik gebaseerde tehniek. Deze stoffen zijn mateloos populair in West-Afrika, waar ze vooral gebruikt voor kleding. Zo bepalen de ontwerpen van Vlisco het straatbeeld in landen als Ghana, Ivoorkust en Congo.

Door de complexe, traditionele productietechnieken en de hoge kwaliteitstandaarden, eindigt veel stof op de afvalhoop. Na een uitgebreid materiaalonderzoek geeft Simone Post dit afval een nieuw leven. Met vouw- en lasertechnieken maakt ze stoffen panelen met motieven om ruimtes te verdelen of accentueren. Andere misdrukken worden gewonden tot ronde tapijten of gevormd tot hoezen voor krukjes. Met eindeloze kleurencombinaties ontstaat er elke keer een uniek product. Zo krijgt afval weer een nieuwe waarde.Nieuwe technieken Textiel / draad