Parijs kiest opnieuw voor Staphorster stipwerk: Gerard van Oostens werk schittert weer op de catwalk!

In de hectische dagen van de Dutch Design Week, afgelopen oktober, werd Crafts Council Nederland gebeld door het Franse modelabel Maison Margiela omdat ook zij geïnteresseerd waren om Staphorster Stipwerk in de nieuwe collectie te verwerken. Of we samples op konden sturen, zodat John Galiano himself geïnspireerd zou raken om het in de haute couture show toe te passen! Zo gebeurde, men koos voor het meest traditionele stipwerk, wit op zwart. Op woensdag 25 januari was het zo ver!

De show bestond maar uit drie kleuren: wit, zwart en rood. Er is gespeeld met binnen- en buitenkant. De artisinale collectie, zoals de haute couture collectie van MM wordt genoemd, is helemaal handgemaakt. En naast Staphorster Stipwerk verschenen ook Zeeuwse oorijzers ten tonelen.

Staphorster Stipwerk is een speciale versiertechniek die vooral toegepast werd op de kraplappen (kort voor- en achterpand dat alleen de borst bedekt) in de traditionele klederdracht van Staphorst en Rouveen. In eerste instantie ontstond stipwerk als alternatief voor het duurdere en arbeidsintensievere borduren. Allerlei materiaal dat in elk huishouden aanwezig is als spijkers, spelden en andere stukjes metaal, kan gebruikt worden. Dit wordt gemonteerd op klosjes van hout en kurk. De stempels worden in verf gedoopt en direct op de stof aangebracht. Van oudsher was dit verf op lijnoliebasis die op de stof bijna de hele winter aan de binnenkant van het kabinet moest drogen en niet wasbaar was.

Stempels met verschillende motieven worden gecombineerd tot patronen waarbij traditioneel de hoek het belangrijkst is omdat die het meest zichtbaar is. Niet alleen de motieven, maar ook de kleuren hebben een betekenis. Vooral rouw speelt een belangrijke rol. Er zijn verschillende stadia van rouw, waarvan wit op zwart de meest diepe zichtbare vorm is. Blauw en groen worden na verloop van tijd weer toegevoegd. Bonte kleuren als rood, geel en paars worden traditioneel toegepast als er geen rouw in de familie is en voor kinderkleding. Het stipwerk is sinds het begin van de twintigste eeuw een wezenlijk onderdeel van de Staphorster klederdracht en volkscultuur. (bron: Stichting Staphorster Stipwerk)

Meesterstipper Gerard van Oosten groeide op in Staphorst en leerde het stipwerk van zijn tante. Deze achtergrond en zijn professionele schilderopleiding gebruikt Van Oosten om het traditionele ambacht van Staphorster stipwerk te behouden en verder te ontwikkelen. Met behulp van moderne materialen, technieken en toepassingen geeft hij het ambacht door aan de volgende generatie. Zo heeft Van Oosten nieuwe verf ontwikkeld die breed toepasbaar is op verschillende kledingstoffen en wasbaar, een belangrijke innovatie. Op die manier is het stipwerktechniek meer bruikbaar dan alleen op een traditionele manier.