Open Oproep: (w)aardewerk

Onder de titel ‘(w)aardewerk’ agendeert Crafts Council Nederland urgente kwesties rondom het winnen van grondstof en het vervaardigen van keramische producten. In 2024 verkennen we de mogelijkheden om keramiek te positioneren als een duurzame grondstof en het bevorderen van innovatie en opschaling van midden- en kleinschalige keramiekproductie. Dit doen we met tal van activiteiten, waaronder een open oproep voor innovatieve voorstellen voor duurzaam keramiek.

Voor wie?

We roepen ambachtsmensen, maker-designers en keramiekexperts op om oplossingen voor keramiek te ontwikkelen die positief en dus duurzaam bijdragen aan natuur, klimaat en leefomgeving. Het kan daarbij gaan om duurzame kleiwinning, CO2 beperkende stooktechnieken als ook recycling en upcycling van keramiek. Duurzaamheid gaat er ook over om een product een zo’n lang mogelijke levensduur te geven, goede vormgeving speelt daarbij een rol. Voel je je aangesproken en werk je aan een project of heb je een voorstel voor ontwikkeling van een idee? Doe mee met deze open oproep en dien je voorstel in.

Wat krijg je?

Uit de ingediende voorstellen worden er tien geselecteerd. Voor verdere ontwikkeling en productie is voor elk voorstel 1000 euro beschikbaar. Tijdens het ontwikkeltraject participeer je in vier bijeenkomsten waarbij de geselecteerde deelnemers elkaars processen kunnen volgen en waarbij kennis gedeeld wordt. Tijdens het ontwikkeltraject wordt toegewerkt naar een concreet resultaat. De resultaten worden op de Dutch Design Week 2024.

Craft Award 2024

Onder de 10 uitgewerkte voorstellen reikt Crafts Council Nederland de Craft Award 2024 uit. De winnaar krijgt 2500 euro.

Selectie criteria

Je voorstel draagt bij aan duurzaamheid op verschillende niveaus, zoals grondstofgebruik, energie-efficiëntie, afvalbeheer en levenscyclus.
Goed ontwerp is een belangrijk criterium voor de appreciatie en langdurig gebruik. Daarnaast voldoet je voorstel aan minimaal twee van de volgende criteria:

  1. Materiaalgebruik: je voorstel beschrijft de herkomst van materialen en hoe deze hernieuwbaar, gerecycled of biologisch afbreekbaar zijn.
  2. Energie-efficiëntie: je voorstel beschrijft hoe gebruik wordt gemaakt van energiezuinige productieprocessen
  3. Sociale impact: je voorstel gaat over sociale duurzaamheid, zoals eerlijke arbeid, betrokkenheid van gemeenschappen of het bevorderen van ambachtelijke tradities.
  4. Budget en schaalbaarheid: je voorstel geeft inzicht in realistische productiebudgetten

Doe mee

Wil jij deelnemen aan de open oproep (w)aardewerk? Vul het aanmeldformulier in via deze link.

Tijdlijn

1 mei | bekendmaking selectie
eind mei | bijeenkomst 1
eind juni | bijeenkomst 2
augustus | bijeenkomst 3
september | bijeenkomst 4
19 t/m 27 oktober | expositie Dutch Design Week
19 oktober | uitreiking Craft Award

Vragen?

Heb je een vraag over de (w)aardewerk open oproep? Neem contact op met Guusje Heesakkers via guusje@craftscouncil.nl