Open Oproep: Crafting Business

Crafts Council Nederland presenteert ‘Crafting Business’, het programma voor makers om je praktijk zakelijk op de rit te krijgen.

Verrijk je creatieve geest met een zakelijke aanpak door middel van acht dynamische, interactieve en praktische workshops met begeleiding van uiteenlopende experts. Het programma is speciaal ontwikkeld voor makers die meer willen leren over ondernemerschap en daarbij wel wat frisse input en praktische handvatten kunnen gebruiken. Aan het eind van het programma heb je veel kennis opgedaan en heb je een concreet plan van aanpak waar je mee aan de slag kan.

Crafting Business is onderdeel van het grotere samenwerkingsverband Crafting Europe; dit project brengt negen organisaties uit acht Europese landen samen, die zich inzetten om het voortbestaan en het door ontwikkelen van de crafts voor toekomstige generaties te waarborgen.

Programma

Crafting Business wordt geleid door ervaren trainer Marion Beltman met aanvulling van gastdocenten met specifieke expertise. Elke sessie is van 10:00 tot 16:00.

Kick-off bijeenkomst – 31 augustus 2022
Crafts Council Nederland trapt af met een introductie van het programma. Deze dag ontmoet je de andere deelnemers, leer je elkaar kennen en formuleer je je leervraag.

Business Development – 7 september 2022
Marion Beltman leert je alles over het opstellen van een maker-statement (het startpunt van je bedrijf) en de basis van het ondernemersplan. Door middel van het ‘Business Canvas Model’ ontwikkel je door de komende workshops heen een overzichtelijk plan. Met deze aanpak zie je al snel samenhang tussen je bedrijfsactiviteiten en je verdienmodel.

Business Development en Financieringsmogelijkheden – 21 september 2022
Je werkt onder begeleiding van Marion Beltman verder aan het Business Canvas Model.

Verdienmodellen – 5 oktober 2022
Gastdocent: Stimuleringsfonds
Het Stimuleringsfonds geeft inzicht in regelingen van het fonds en beoordelingen van aanvragen. Onder begeleiding van Marion Beltman wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een begroting en een verdienmodellen.

Markt en Communicatie – 19 oktober 2022
Ondernemerschap kan niet zonder communicatie. Focus is hierbij heel belangrijk. Als jij durft te kiezen, wordt je boodschap helder en ben je beter vindbaar voor je klanten. Onder begeleiding van Marion Beltman wordt een start gemaakt met het communicatieplan en het gebruik van social media.

Productontwikkeling – 2 november 2022
Gastdocenten: Arne Leliveld van Matter of Material en Lex Pott.
Hoe verhoudt de gebruiker zich tot jouw product? Voor wie maak je het? Werk je altijd toe naar een gerealiseerd product als eindresultaat van je proces? Ga je voor nut, een sociale bijdrage leveren of voor schoonheid? Arne Leliveld (Matter of Material) begeleidt makers in de retailwereld en vertelt over het gebied tussen maker en klant. Lex Pott geeft inzicht in zijn werkwijze, productiemogelijkheden, het werken met opdrachtgevers (van galerie tot massamarkt) en toegang tot internationale evenementen.

Markt, Groei en Internationalisering – 16 november 2022
Gastdocent: Irene Vermeulen
Irene Vermeulen (Crafts Curator) deelt haar ervaringen met opschaling, productiemogelijkheden, toegang tot internationale evenementen en het werken met galerieën. Onder begeleiding van Marion Beltman wordt gewerkt aan een plan voor groei en afzetmogelijkheden, samenwerking en toepassing in andere domeinen dan de creatieve industrie.

Presentatie Plan van Aanpak – 30 november 2022
Tijdens dag 1 t/m 7 heb je kennis gemaakt met alles wat nodig is om een slagvaardige ondernemende maker te worden. Deze laatste bijeenkomst presenteer je jouw inzichten en plan van aanpak. Feedback wordt gegeven door Marion Beltman, Marion Poortvliet, Guusje Heesakkers en de groep.

Locatie

De Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht.

Aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Voorwaarden

Je omschrijft jezelf als: ambachtsman/vrouw / maker / ontwerper / kunstenaar / creatief / maker-designer en je bent nog niet langer dan vijf jaar professioneel actief.

Misschien maak je al je werk met de hand. Misschien draai je een productie. Mogelijk ontwikkel je werk voor winkels, tentoonstellingen of residenties. Maken, voornamelijk in 3D, staat centraal in wat je doet.

Je bent woonachtig en werkend in Nederland en je ambacht gerichte praktijk is je belangrijkste inkomstenbron óf dit is je doel. Er zijn geen vereisten betreft de structuur van het bedrijf. Duo’s of groepen kunnen zich aanmelden als alle partners betrokken zijn bij het creatieve en maakproces.

Beoordeling

De volgende criteria worden aangehouden bij alle aanmeldingen:

De kwaliteit van je werk wordt vergeleken met die van de andere aanmeldingen en beoordeeld door experts met een grondige kennis van materialen, de sector en de markt. We zoeken hierbij naar:

  • Vakmanschap: er wordt verwacht dat aanvragers over een grondige kennis van materialen beschikken, evenals creatieve en artistieke vaardigheden. Dit kan gebaseerd zijn op een eigentijdse interpretatie van een traditioneel ambacht en op een combinatie van materialen door middel van materiaalexperiment.
  • Originaliteit en ontwerpkwaliteiten: een duidelijke persoonlijke stijl is hierbij een pré.
  • Aandacht voor de hedendaagse markt: het programma is ontworpen om makers te ondersteunen bij het vestigen van hun bedrijf in de huidige markt. We zijn op zoek naar makers die zich kunnen onderscheiden in een competitieve markt.
  • Controle van het productieproces: we verwachten dat aanvragers hun eigen prototypes maken en controle hebben over de productie van het eindproduct.
  • Je hebt ambitie om je praktijk te laten groeien.

Uit je motivatie moet blijken dat:

  • Commitment om het programma te volgen en tijd vrij te maken om aan je persoonlijke plan te werken.
  • Actief lid te zijn van de community/ deelnemers van het programma.

Contact

Voor meer informatie over Crafting Business en de selectieprocedure kan je contact opnemen met Guusje Heesakkers via guusje@craftscouncil.nl.

 

LOGO-CRAFTING-EUROPE