Ontdek de wereld van vilt met Beatrice Waanders

Viltontwerpster Beatrice Waanders richtte in 2008 het label The Soft World op in Rotterdam. In een tijd van verstedelijking, globalisering en high technology verliezen we al gauw de wortels van materialen en producten uit het oog. Met haar huidige werk neemt Waanders het publiek mee naar de oorsprong van lokale wol.  Op 27 en 28 oktober opent Waanders tijdens de Studio Route haar deuren voor het grote publiek. Wij lopen vast warm. 

Wat is de voornaamste reden geweest om deel te nemen aan de Studio Route als onderdeel van de Week van het Maken?
“Ik vind het belangrijk om het grote publiek kennis te laten maken met de schoonheid van lokale, ruwe wol en de comfortabele mooie producten die je hiervan kan maken. Dit type wol wordt vaak weggegooid, terwijl de mogelijkheden enorm groot zijn. Daarnaast is het product 100% biologisch en recyclebaar en laat het zo goed als geen ecologische footprint achter. Het zou mooi zijn als steeds meer mensen dit lokale materiaal gaan gebruiken.”

Wat kan het publiek allemaal bij jou in de studio ontdekken?
“Wij laten het proces van de oeroude techniek van het vilten zien. Dat doen we nog op dezelfde manier als vroeger; gewoon met de hand. En met water, zeep en wat spierkracht natuurlijk. Je ziet het gehele productieproces voorbijkomen; van de vieze lokale wol in de zak tot aan de mooie comfortabele luxeproducten. Ook laten we de verschillende wolsoorten zien en natuurlijk het verhaal achter wol.”

Is er een speciaal project dat jullie met de Studio Route willen presenteren? “Nee, het gaat bij ons om het proces en het verhaal erachter. Wij houden ons bezig met zogenaamd ‘slow-design’, waarbij je eigenlijk continu aan een project werkt. Ook is de ene dag weer anders dan de ander, gezien het feit dat we met ruw en natuurlijk materiaal werken.”

Wat wil je het publiek vooral meegeven dat naar aanleiding van de Studio Route bij jou in het atelier op bezoek komt?
“We zijn tegenwoordig gewend aan snelle, vaak dubieus geproduceerde producten waarvan de herkomst amper bekend is. Met een beetje meer moeite kun je vaak dicht bij huis veel betere producten verkrijgen. Dat lijkt ingewikkeld in onze drukke levens, maar met een beetje zoekwerk kom je al snel producten tegen die je op de lange termijn veel meer kwaliteit en dus rust kunnen bieden.”

Is er iets wat je hoopt te bereiken met de Studio Route?
“Meer bewustzijn van al het mooie wol die in Nederland beschikbaar is, maar nog nauwelijks bruikbaar ingezet wordt. Het lijkt me geweldig om ambachtelijk, lokaal en duurzaam wol steeds meer onder de aandacht te brengen. Met alle beetjes bij elkaar kunnen we zo veel meer bereiken voor het milieu en dus ook een meer kwalitatief leven. Ja, in die zin ben ik toch een idealist!”

Wat zal het publiek vooral leren over vilt wat ze voorheen nog niet wist?
“Naast de technieken en de verschillende wolsoorten die er zijn, denk ik dat het publiek vooral leert wat je allemaal van wol kunt maken. Twee jaar geleden werkten we samen met John Galliano voor Maison Margiela. Er liep een model met onze jas van wol – afkomstig van een schaap in Rotterdam – op de catwalk in Parijs. Vorig jaar droeg zangeres Rihanna een cape van ons vilt. Wij verkopen ook aan chique hotels en woningen wereldwijd. Ik vind het fantastisch dat een puur, lokaal product dat zo weinig milieubelastend is ook zijn weg vindt naar zulke luxe oorden. In mijn atelier kun je dit soort werk bekijken en vooral leren dat vilt allesbehalve ‘geitenwollen-sokken’ hoeft te zijn.”

Welk project staat er op de planning?
“We zijn nu bezig met het ontwikkelen van akoestische panelen. Hier is steeds meer vraag naar. Tegenwoordig zie je meer open architectuur en hard materiaalgebruik zoals beton, staal en glas. Behalve de hoge akoestische voordelen van vilt, is wol ook nog eens brandwerend en isolerend. Daarbij kan wol deze ‘harde’ architectuur visueel zachter en comfortabeler maken.”