Experimenteren met nieuw (afval) materiaal

Het Nederlandse Studio Drift presenteerde hun nieuwe werk “Revaluation” op de Wallpaper * Handmade tentoonstelling in Milaan.

“Revaluation” is een spiegel gemaakt van synthetisch obsidiaan, een door de mens gemaakt glas afkomstig van verwarming van chemisch afval. Het doel van dit project bestaat uit twee delen: zowel het probleem van het chemisch afval te benadrukken en een mogelijke oplossing te bedenken.

In 1972 bedacht een Nederlandse chemische ingenieur een manier om chemisch afval te behandelen en te recyclen door de principes van vulkaan na te bootsen in een industriƫle oven. Naarmate de temperatuur in de oven toeneemt, extraheert hij diverse metalen zoals goud , zilver en kwik in vloeibare vorm . Wat overblijft is as, dat hij weer verwarmt. Zo onderwerpt hij het afval aan een proces van verglazing, de herstructurering van de moleculen om zwart glas te creƫren, oftewel, synthetisch obsidiaan.

Maar de ingenieur kwam niet verder dan dat. Wat moest hij doen met dit materiaal en waar kon hij de toegevoegde waarde vinden? Hier is waar Lonneke Gordijn en Ralph Nauta van Studio Drift ten tonele verschenen. Maar zij moesten eerst leren om met het materiaal om te gaan. “We wisten niets”, zegt Gordijn .”Welke temperaturen we moesten gebruiken of hoe we het materiaal konden vormen.”

Aanvankelijk dacht Studio Drift in Milaan aan te komen met een hele reeks voorwerpen. “Maar dat was gewoon niet mogelijk”, zegt Gordijn.”Je kunt een experiment niet plannen. Uiteindelijk werkten we met verkeerde temperaturen en barstten de meeste prototypes. Wanneer je glas giet, moet het erg langzaam worden afgekoeld om alle spanning te verwijderen, maar zelfs na zes dagen waren de objecten nog 50 graden .”
Gordijn en Nauta zijn erg blij dat de enige spiegel die ze exposeerden in Milaan gelukt is. Een zwart, mooi gebogen, reflecterend object.

Synthetisch obsidiaan is sterk en scherp. Het ziet eruit als graniet en behoudt warmte. In de oudheid werd natuurlijk obsidiaan gebruikt om de punten van pijlen en messen te maken. “We hebben al een paar snijwonden opgelopen “, geeft Gordijn toe.
Gezien deze eigenschappen, heeft dit materiaal enorm veel potentieel. “Ons onderzoek is net begonnen , maar ik wil ook graag wandpanelen proberen.” zegt Gordijn.



Nieuwe technieken