Nieuwe energie met de Current Table

Vakmanschap met innovatieve technologie, ja het kan! Marjan van Aubel komt uit een familie van chemici en heeft naast haar designopleiding aan de KABK in Den Haag ook een minor Kwantummechanica in Amsterdam gedaan.

De Current Table die zij ontwierp, is een meubelstuk dat ook als bron van energie functioneert. Door middel van daglicht, wekt het energie op om je apparaten op te laden.
Het gekleurde glazen tafelblad bevat ‘dye synthesized solar cellen’; op basis van fotosynthese worden kleureigenschappen gebruikt om een elektrische stroom te creëren. De tafel verzamelt zo, op een milieuvriendelijke manier, energie voor een leeslamp, telefoon of computer.

Eerder maakte Van Aubel al de ‘Energy Collection’ een eenvoudig maar kleurrijk glasservies in een simpele kast. Strak esthetisch, met als enige ogenschijnlijke decoratie dunne strips van koper op de bodem van de serviesstukken en op de planken van de kast. Maar het servies en de kast hebben nog een extra functie; ze zijn door hun lichtgevoelige kleurige pigment kleine stroomcentrales die licht omzetten in energie. Dus ook deze kast zet daglicht om in energie voor je mobiel of andere apparaten!

Van Aubel won met haar onderzoek de DOEN | Materiaalprijs in 2012, waarmee ze de Current Table kon realiseren.Nieuwe technieken