Museum de Kantfabriek 10 jaar

Tentoonstelling Technieken om stoffen te bewerken en verwerken
Tot en met 25 augustus
Museum de Kantfabriek, Horst

Museum de Kantfabriek bestaat in 2019 maar liefst 10 jaar. Een goede reden voor een overzicht van hedendaagse textielkunstenaars waarin de verbinding wordt gelegd tussen historische en hedendaagse kunst.

In deze expositie staan borduren, quilten en het maken van kleding als ambacht én vak centraal. Een van de kunstenaars die wordt tentoongesteld is Minke van de Zande, met haar serie ‘Surimono in silk’ uit 2018.

 

Beeld: Museum de Kantfabriek

Van de Zande heeft zich laten inspireren door 7 Japanse prenten (Surimono of houtprinttechniek van Yashima Gatukei) uit de 19de eeuw met afbeeldingen van zittende vrouwen, in een getekend decor vol met symboliek. Voor de vergelijking van de oude prenten en het werk van Van de Zande worden 2 originele prenten getoond uit het depot van het Volkenkunde Museum in Leiden.

Deze tentoonstelling is het vervolg op de tentoonstelling: Technieken waardoor stoffen ontstaan. Nu wordt ingegaan op technieken die stoffen bewerken en verwerken. In het najaar volgt de derde tentoonstelling: ‘Van object naar verzameling – van verzameling naar object’. Daarnaast zijn er het hele jaar door demonstraties in het museum.

http://www.museumdekantfabriek.nl/