Museum Bredius

Toen Abraham Bredius ruim negentig jaar oud in 1946 overleed, liet hij de gemeente Den Haag zijn hele collectie van schilderijen, tekeningen, antieke meubelen, zilver, kristal en porselein na.

Als je in de 17e eeuw schilder wilde worden en tekentalent had, dan ging je in de leer bij een meesterschilder vanaf ongeveer 12 jaar. Leerlingen deden allerlei klusjes in het atelier, zoals het prepareren van doeken en het maken van verf. Daarnaast moesten leerlingen dagelijks oefenen door uit een voorbeeldenboek handen, voeten, neuzen, oren, mensen en dieren na te tekenen. Zo kregen ze langzaamaan het vak in de vingers.

De meesterschilder zag in een oogopslag waar nog verder aan gewerkt moest worden. Na enige jaren leerschool zette de meesterschilder een stilleven klaar van bijvoorbeeld kannen, kruiken en andere spullen uit het atelier en kon de leerling rustig oefenen met het natekenen ervan.

WORKSHOP
Zondag 28 oktober van 12.30 tot 14.00 uur en van 15.00 tot 16.30 uur

Tijdens de workshop gaan de deelnemers in groepjes een stilleven neerzetten. Het is een hele kunst om alles mooi te rangschikken! Je bekijkt alle stillevens en ieder kiest er één uit om na te tekenen met aquarelpotlood.

Kosten: 5 euro
Aanmelding voor de workshop is verplicht, en doe je via deze link museumbredius.nl/activiteiten (klik vervolgens op WORKSHOP MAAK EEN STILLEVEN)

INFORMATIE
Waar: Museum Bredius
Adres: Lange Vijverberg 14 2513 AC Den Haag, Zuid-Holland
Algemene openingstijden: zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Meer informatie: museumbredius.nl