Mrs. Rosehip en haar opleiding tot tassenmaker

Crafts Council Nederland ontmoet veel bijzondere ambachtsmensen, deze week waren op bezoek bij Roos van de Put van Mrs. Rosehip en praatten over haar opleiding tot tassenmaker.

Hoe is jouw interesse in het tassen maken ontstaan?
Als jong meisje had ik 3 liefdes: kunst, dans en tassen. Ik koos voor de kunst, ben kunstgeschiedenis in Leiden gaan studeren en heb jaren in de journalistiek gewerkt, in mijn laatste baan was ik hoofdredacteur van Kunstbeeld. De liefde voor de tassen is altijd gebleven, heb ze verzameld, van bijzondere tasjes van nauwelijks 5 euro tot designtassen. De wens om een eigen lijn in het leven de roepen, bleef decennia in mijn hoofd gebeiteld zitten. Op een goed moment heb ik ontslag genomen als hoofdredacteur om mij te wijden aan een eigen tassenlijn: ik deed de carrièreswitch op mijn 50ste. Ben een ambachtelijke opleiding gaan doen en heb Mrs. Rosehip in 2015 gelanceerd: een merk dat inmiddels bekend staat om het geplisseerde leer waarvan de tassen zijn gemaakt.

Waarom heb je besloten een opleiding te starten?
In mijn vorige baan als hoofdredacteur vond ik het geweldig inspirerend om anderen op weg te helpen. Het mentor zijn zit in mijn DNA gebakken, het energie geven aan anderen, door middel van kennis te delen, werkt ook vice versa. Redacteuren die ik in mijn tijd van Kunstbeeld heb begeleid werken inmiddels voor onder meer De Groene, Het Parool en De Volkskrant, echt heel leuk! En ik wil het ambacht levend houden.

Waar komt je inspiratie voor nieuwe ontwerpen vandaan?
Mijn inspiratie ligt binnen de kunst. Ik hou van het minimalisme, van Mondriaan, maar ook van de 17de eeuwse kunst. Dit komt allemaal samen in het geplisseerde leer van Mrs. Rosehip.

Met welke bijzondere mensen werk je samen?
Ik werk graag samen met hedendaagse kunstenaars en met curatoren binnen de kunst. Op het moment onderzoek ik met een kunstenaar hoe we zijn gedachtegoed kunnen integreren in een nieuw ontwerp van Mrs. Rosehip. En ik laat een curator, die internationale tentoonstellingen samenstelt, de conceptstore van Mrs. Rosehip inrichten. Ik zou nog eens heel graag met Hermès samenwerken, de beste leerbewerkers ter wereld.

Wat voor studenten volgen de jaaropleiding en cursussen?
Hier komen studenten van alle windrichtingen en van alle leeftijden. Sommigen hebben de wens te gaan werken in de ateliers van de grote tassenmerken, anderen willen een tassenreparatie-atelier oprichten of een eigen label en weer anderen willen het vak leren om zelf professionele tassen te maken, niet zozeer voor de verkoop maar om het vak te leren.

Waar heb je een hekel aan?
Lage lonen landen. Kinderarbeid. Namaak. In de wereld van de tassen zie je dat er veel wordt gekopieerd. Ik geef mijn studenten altijd mee dat ze zelf iets moeten verzinnen, ontwikkel je eigen concept, binnen de klassieke technieken. Technieken kun je leren, oefening baart kunst, maar om daarbinnen je eigen stijl te ontwikkelen is andere koek.

Geïnspireerd om ook aan de slag te gaan als tassenmaker? Kijk hier voor meer informatie over de opleiding.