Meet the Mastueda’s

Alsof je in een toverbos terecht komt, het huis en de werkplaats van de Matsueda familie bevindt zich aan de rand van de heuvels in de kleine gemeenschap Ukiha.
Hier wordt al generaties lang Kurume-kasuri gemaakt; de Japanse variant van ikat, geverfd in verschillende tinten blauw en geweven in uitvoerige patronen.
De Matsueda’s zijn sinds 1877 een weversfamilie en zijn door de Japanse overheid benoemd tot ‘National Living Treasure’. Zowel Tetsuya en Sayoko Matsueda en hun zoon zijn gespecialiseerd in het verven met indigo en andere natuurlijke verfstoffen en het afbinden van garens.


Oude familiefoto, geverfde bundel garen, Matsueda’s zoon maakt een indigo bad klaar

De drie familieleden maken per jaar vier stoffen voor yukata’s (de zomerkimono) van 16 meter bij 40 centimeter. Het begint met het ontwerpen en schilderen van een patroondraad of gidslijn, die gebruikt wordt voor het afbinden van de
weefgarens. Daarna worden de garens afgebonden. Dit gebeurt zowel in de weelderige tuin in de zomer waar er veel ruimte is om de draden strak te spannen en in de winter in de studio waar het net iets warmer is dan buiten. Dan worden de garens geverfd in een van de natuurlijke indigo baden. De Matsueda familie verbouwt zelf indigo in de tuin, maar dit levert lang niet genoeg bladen op om de baden het hele jaar te voeden. Na het verven en drogen worden de garens gehaspeld en worden er spoelen gemaakt. Dan kan het weven beginnen. Dit hele proces vergt per stof voor een kimono precies drie maanden.


Kimono’s, ontwerp van : Tamaki Matsueda, Tetsuya Matsueda, Sayoko Matsueda

Vooral mooi om te zien is het verschil in ontwerpstijl van de Matsueda’s. Tetsuya maakt, net als zijn opa Tamaki Matsueada, organische dessins met vloeiende lijnen. De ontwerpen van Sayoko zijn daarentegen veel meer grafisch, met strakke lijnen en vormen. Het aller moeilijkste dessin om uit te voeren? Dat is een witte kimono met alleen een paar blauwe patronen, hiervoor moet er namelijk ontzettend veel worden afgebonden om alleen een aantal delen van de garens blauw te verven.

Kurume-kasuri is een ambacht dat veel specialisme en tijd vergt. Daarom zet de familie nu ook een educatiecentrum op om te zorgen dat het ambacht bewaart en doorgegeven wordt. Hier kunnen drie studenten intern verblijven om alle stappen en technieken van kasuri meester te worden. Maar de familie staat ook open voor geïnteresseerden uit het buitenland. Crafts Council Nederland wil in het educatiecentrum drieweekse masterclasses kurume-kasuri organiseren voor niet Japanse deelnemers. Interesse? Stuur ons dan een mail: amanda@craftscouncil.nl


Gidslijn, bamboestokjes met patronen, weefgetouw met kurume-kasuri