Meet the Maker: Lily Odette

‘Ik ben Lily. Ik heb in Arnhem, op ArtEZ, mode gestudeerd. Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat mijn interesse steeds meer uitging naar prints en materiaal. Na mijn studie leerde ik steeds beter tekenen en werd ik werkzaam als printdesigner. Nu zou ik mezelf beschrijven als decoratief vormgever/kunstenaar. Mijn werk zit tussen mode, illustratie en grafisch ontwerp in.

Mijn zus (illustrator Bodil Jane) die een jaar ouder is, studeerde illustratie in Rotterdam en het idee om naar de kunstacademie te gaan sprak mij heel erg aan. Wij zijn opgegroeid in Haarlem en mijn ouders hebben allebei een creatief beroep. Het voelde voor mij als een logische richting om te gaan onderzoeken.’

Hoe heb je je studie ervaren? 

‘Toen ik op ArtEZ werd toegelaten om Fashion Design te studeren, had ik eigenlijk geen idee wat me te wachten stond. Ik kon nog niet naaien en had niet erg goed technisch inzicht. Achteraf denk ik dat ik met achttien jaar best jong was om aan zo’n studie te beginnen, je wordt flink in het diepe gegooid. In het derde en vierde jaar kon ik steeds meer mijn eigen weg vinden. Ik vond het vak printdesign het leukste en ik realiseerde me dat mijn kwaliteiten lagen bij materialen en prints. Ik werkte op een stylistische manier, het draperen en mouleren van stoffen op een pop was totaal niet mijn ding. Op ArtEZ heb ik vrienden voor het leven gemaakt. Je werkt dag en nacht samen, je woont allemaal in dezelfde buurt. Ik heb hele bijzondere herinneringen aan die tijd.’

‘Mijn eerste echte baan was op projectbasis bij Vlisco in Helmond. Daar heb ik veel kunnen leren over prints en het uitwerken van concepten. Ik wilde hierna graag een baan als printdesigner en solliciteerde bij Scotch & Soda. Ik noemde mijzelf toen al wel printdesigner, maar ik wist nog niet of ik het echt kon waarmaken. Ik had nog weinig ervaring. Inmiddels ben ik vijf jaar werkzaam en is het werk me ontzettend eigen geworden. Het is iets wat ik met veel plezier doe en waar ik veel creativiteit in kwijt kan.

Sinds een jaar ben ik part time gaan werken, om naast mijn baan bij Scotch & Soda ook andere creatieve projecten te kunnen doen en mezelf te blijven ontwikkelen. Zo heb ik twee jaar op rij meegedaan aan een groepsexpositie in Amsterdam Noord. Hier exposeerde ik handgeschilderde prints en mode illustraties. Het geeft een supergaaf gevoel om te exposeren met werk dat heel persoonlijk is.’

Waar ben je momenteel mee bezig? 

‘Momenteel ben ik veel paper ‘cut outs’ (papierknipsels) aan het maken. Ik vind het leuk om me te verdiepen in craft technieken. Als ik me eenmaal ergens voor interesseer, wil ik er ook zo veel mogelijk van weten. Ik bestel boeken, en probeer me te verdiepen in de techniek en de geschiedenis. Knipkunst is iets wat in veel landen gedaan werd. Japan, Zwitserland en Polen hebben ieder hun eigen stijl en specialiteit. Ik wist niet dat Nederland ook een lange kniptraditie heeft, daar wil ik ook onderzoek naar doen. Veel van mijn eigen projecten hebben geen commercieel doel. Daarom geven ze me alle vrijheid, en kan ik werken vanuit mijn eigen interesse. Als ik denk aan al die leuke nieuwe technieken en toepassingen die er nog te ontdekken zijn…’

Wat is je toekomstdroom?

‘Ik heb een wens om de wereld te ontdekken, andere landen en culturen. Tot nu toe heb ik niet zoveel gereisd omdat ik altijd veel gewerkt heb. Ik probeer mijn horizon te verbreden door zelf aan de slag te gaan. Door zelf te maken en te ervaren hoe moeilijk bepaalde technieken zijn, kom ik dichter bij een bepaalde cultuur of maker.’

Waar haal je inspiratie vandaan? 

‘Ik ben voornamelijk geïnspireerd door decoratieve kunsten, zoals blockprint stoffen uit India, batik uit Indonesië, sieraden en de rijke vormentaal van ornamenten. Het intrigeert me wie deze voorwerpen gemaakt zouden hebben. Vormgevers en ambachtslieden blijven vaak anoniem, terwijl de ontwerpen ingenieus in elkaar zitten en het kleurgebruik zo prachtig is. De maker blijft in dat opzicht mysterieus, onbekend en soms ondergewaardeerd. Waar haalde hij of zij de inspiratie vandaan om zoiets moois te maken? Je kunt als maker geïnspireerd worden door mooie objecten of ornamenten, maar ik probeer altijd mijn eigen interpretaties en ideeën te vormen. Kunst of ornamentiek uit verschillende culturen hebben van oorsprong niet alleen een esthetisch doel, maar zijn vaak gecreëerd vanuit religie of symboliek en daar moet respectvol mee om worden gegaan. Tijdens mijn opleiding mode was er geen les over ‘cultural appropriation’. Ik wil blijven leren over de betekenis van vormentaal.’

Hoe zie jij de toekomst voor het maken? 

‘Crafts Council Nederland kende ik nog niet, de site is mooi en er is veel inspiratie te vinden, het is als een wereld die zich aan je opent. Ik zie een mooie toekomst voor handwerk en do it yourself en heb het gevoel dat het suffe imago van het ambacht er nu wel af is. Via Instagram krijg ik veel leuke reacties op mijn werk, dat het handgemaakt is, wordt echt gezien als een meerwaarde. Ik zie dat het naast elkaar bestaat, voor zowel digitaal werk als handwerk is waardering. Een tijdje maakte ik me zorgen of er wel behoefte is aan handwerk door digitalisering en snelle technieken. Die zorgen waren voor niets, want de behoefte aan unieke items is groot.’

Hoe sta jij in deze tijd van corona?

‘Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor mijn generatie. We inspireren elkaar in het hergebruik door bijvoorbeeld tweedehands kleding mooier te maken (upcyclen) en kledingstukken op een nieuwe manier te combineren. Door Corona zijn veel meer mensen zich bewust geworden van hun eigen consumentisme, ze hebben de wens meer zelf te gaan doen en te gaan maken. We gaan in deze tijd terug naar de basics, zelf groenten verbouwen, fermenteren. Ik ben ook blij dat het gebruik van print en kleur weer terug is, ik werd eerlijk gezegd een beetje gek van die strenge Scandinavische stijl een aantal jaar geleden: het minimalisme met duizend tinten grijs en beige. Nu is er weer ruimte voor de rijkdom van kleuren en prints.’

Meer zien van Lily? Bekijk haar website en Instagram.

Meer Meet the Maker? Klik hier. 

De Borduurschool

Op 23 mei 2021 organiseren we een workshop vrij borduren met Lily Odette in het Fries Museum. Klik hier voor meer informatie.