Matmatic door Anne de Jongh

Jonghlabel, gerund door productontwerper Anne de Jongh, ontwikkelt moderne productietechnieken, die geïnspireerd zijn op traditionele ambachten.
Elk jaar stelt ze een specifiek ambacht centraal. Dit jaar focust ze zich op het ambacht rotan stoelenmatten. Daar is een nieuwe moderne rotanstoel uit voortgekomen. Deze stoel wilt ze heel graag in een kleine oplage produceren, zodat het ambacht behouden blijft. Met donaties kan ze de stoelen, waarin het ambacht floreert, produceren en presenteren op de Dutch Design Week in Eindhoven.

Stoelenmatten staat bekend om het gebruik van het natuurlijke rotan en het zeshoekige matpatroon. Deze verschijningsvorm is echter nooit veranderd. Het uiterlijk van een mat wordt door drie componenten gevormd: het materiaal, de kleur en het patroon. Het materiaal, rotan, ligt vanuit het ambacht vast. Door met de twee andere componenten te experimenteren, is Anne de Jongh tot nieuwe verschijningsvormen gekomen.

Ze werkt samen met stoelenmatters, programmeurs en meubelmakers, zodat vanuit hun kennis nieuwe matpatronen ontstaan. Met behulp van computerapplicaties hebben ze nieuwe patronen ontwikkeld. Deze nieuwe patronen en het gekleurde rotan zijn verwerkt in een stoelontwerp. In samenwerking met de ambachtelijke timmerwerkers Kuperus & Gardenier, kleurenexpert Leentje van Hengel en onze meester Esmé Hofman is het ontwerp uitgewerkt tot een prototype.

Deze stoel waarin kleur, patroon & ontwerp samenkomen wil de Anne de Jongh produceren in een oplage van drie. Deze drie stoelen worden in verschillende kleuren en elk door een andere stoelenmatter gemat. Elke stoel is hierdoor uniek in uitvoering, waarin de hand van de meester te herkennen is. Bovendien wordt zo de nieuwe kennis over het ambacht verspreid.

Doneren? Ga naar: voordekunst.nlNieuwe technieken Riet / stro / rotan