Make it matter: CCNL neemt een kijkje bij Material District Rotterdam 2019

Met de slogan ‘make it matter’ richt Material District Rotterdam zich op de impact van materiaal op onze leefomgeving, zowel esthetisch als ecologisch. Het bewustzijn van de rol van materiaal in het vinden van een evenwicht tussen deze twee ‘tegenpolen’ staat centraal voor R&D en design professionals van vandaag. Crafts Council Nederland nam daarom een kijkje op de beursvloer…

Ambacht lineair aan innovatie

200 nieuwe materialen, 100 toonaangevende start-ups en ontwerpers: Material District Rotterdam profileert zich als dé toonaangevende beurs voor materiaal en innovatie. Alhoewel de beurs zijn 14e editie inluidde, illustreerde de organisatoren feilloos het groeiende belang van goed materiaal voor alle makers. Van architectuur tot print, de sleutel ligt in het materiaal dat je gebruikt. Ahoy Rotterdam speelde als achtergrond voor zes thematische tentoonstellingen, samengesteld met de scherpe blik van vakprofessionals waarin nadruk werd gelegd op innovatie, up- en recyclen, en het stimuleren van een circulaire economie. Elk paviljoen liet de bezoeker met nieuwe ogen kijken naar de ogenschijnlijk oneindige mogelijkheden van materiaal.

Op de beurs presenteerden veel bekenden van Crafts Council Nederland; van Staphorster Stipwerk van Gerard van Oosten en Walter van Beirendonck tot de 3D geprinte objecten van Daan Veerman. Technologie helpt om een slag te maken in de manier waarop er geproduceerd wordt of om nieuwe materialen uit te vinden. Daan Veerman laat tevens zien, door technologie te integreren met handwerk, dat er op een nieuwe manier nagedacht kan worden over het proces van maken. Het is juist de combinatie tussen kennis, creativiteit en kunde dat zorgt voor vernieuwing en herwaardering van handwerk.

Daan Veerman heeft een 3D printer aangepast zodat hij met de hand objecten kan maken, zoals te zien is op de foto. Een kratje gemaakt van 3D print. Op deze manier innoveert hij zowel ambacht als technologie. Door zijn werk kan er anders gekeken worden naar de rol van technologie in handwerk, ambacht. | Crafts Council Nederland

Wat je ook maakt, maak het bewust

Naast de zes tentoonstellingen waren per thema (Architecture, Interior, Urban & Landscapes en Textiles & Fabrics) lezingen georganiseerd. Crafts Council Nederland bezocht Material District Rotterdam op donderdag 14 maart 2019. Donderdagmiddag stond in het teken van Textiles & Fabrics. Het gelijknamige paviljoen alsook de lezingenreeks waren samengesteld door Liesbeth in ‘t Hout en Anne Marie Commandeur. Zij benaderden het onderwerp vanuit hun mode achtergrond en nodigden vijf sprekers uit: Niek Pulles (ontwerper en ontwikkelaar bij Special projects & Innovation van Nike), Liselore Frowijn (modeontwerper), Simone Post (textiel en product designer), Puck Martens en Merle Kroezen (ontwerpers voor Studio PMS).

Wat maak je, waarom maak je het en wat voegt jouw ontwerp toe aan dat wat er al bestaat? Dat zijn de vragen die Liselore Frowijn stelt aan zichzelf maar ook aan het publiek. De manier waarop er gemaakt wordt, met welk materiaal maar ook de frequentie, is namelijk van uiterst belang met het oog op onze milieuvoetafdruk. Mode is nog steeds de op één na grootste vervuiler in de wereld, dit vraagt voor een systematische verandering in het denken en doen van ontwerpers. Anne Marie Commandeur weidde haar lezing dan ook aan nieuwe makers die zich afzetten tegen het traditionele modesysteem. Liselore Frowijn is zo’n nieuwe maker en gaf o.a. door het Sharing Blue Project van Crafts Council Nederland een nieuw perspectief op haar werk. Door niet het modeseizoen af te lopen maar bewust kleiner, lokaal en sustainable te produceren dragen haar designs bij aan het maken van een betere en mooiere wereld.

Blijf op de hoogte van Crafts Council Nederland door ons te volgen op Instagram en je in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Tekst: Dominique van den Broek