Workshop: Saramakaans Borduurwerk met mevrouw Majokko en mevrouw Pramy uit Paramaribo

Datum: zaterdag 14 oktober 2023 Tijd: 13.00 – 15.30 uur Locatie: Wereldmuseum Rotterdam
In de tentoonstelling Geen woorden maar draden is borduurwerk van de Marron gemeenschap te zien. Marron vrouwen borduren al eeuwen allerlei textielen, vooral de Saramakaners. De motieven op het borduurwerk hebben niet altijd een betekenis, of die is niet meer bekend. Soms wordt er een betekenis door de maker meegegeven. De motieven bij de Saramakaner gemeenschap zijn vaak traditioneel en symmetrisch van vorm. In hedendaagse ontwerpen zie je ook natuur, mensen, dieren of hartjes.

Maak tijdens deze workshop een borduurwerk met een hedendaags motief in felle kleuren. Het ontwerp en kleurpalet is gemaakt door leerlingen van (voortgezet) speciaal onderwijs Lelydorp in Paramaribo. Tijdens de workshop is er een live videoverbinding met mevrouw Majokko en mevrouw Pramy in Paramaribo. Zij zitten klaar om jouw technische borduurtips te geven en helpen met borduren.  

Geen woorden maar draden

Wereldmuseum Rotterdam toont de enorme diversiteit aan borduurwerk, voor een groot deel uit eigen collectie, gemaakt door mensen over de hele wereld. Centraal staat de veelzijdige betekenis van borduren als versiering, als culturele expressie, als document van een verhaal, als uiting van groepsidentiteit en individuele identiteit. Geen woorden maar draden zet de schijnwerpers op de vaak onbekende makers wiens handen al die prachtige werken maakten en nog steeds maken. 8 juni t/m 22 oktober 2023 wereldmuseum.nl