Masterclasses Japanse verf- en patroontechnieken door Maaike Gottschal

Maaike Gottschal, ontwerper, producent en docent is eigenaar van Textielfabrique. Ze geeft les aan kunst-academies en organiseert in haar atelier in Rotterdam materclasses. Gottschal verdiepte zich intensief in de handwerktechnieken van Japan. Deze technieken komen aanbod in de masterclasses die ze geeft.

Tweedaagse masterclass Japanse verf- en patroontechnieken

(Verven met natuurlijke indigo, Shibori, Kasuri en Sashiko) In deze masterclass leer je een veelvoud aan Japanse patroontechnieken. De technieken worden op een duidelijke manier uitgelegd, en er is voldoende tijd om alle technieken uit te werken. Je gaat met een mooie sjaal en diverse proefstukken naar huis. Recepten en technieken worden nagestuurd in een pdf. Het is de intentie van deze masterclass om klassieke Japanse textieltechnieken weer toegankelijk te maken voor het vervaardigen van hedendaags textiel. De masterclass is een opstapje om zelf aan de slag te kunnen met de technieken. Naast techniek is er aandacht voor de herkomst en gebruik van Japans textiel. Basis textielkennis is gewenst maar niet perse noodzakelijk voor deze masterclass. Datum: 14&15 januari 2017 Lestijden: zaterdag en zondag 11:00 - ± 16.30 Locatie: Textielfabrique / Gouwstraat 56c, Rotterdam Kosten:€180,00 inclusief materiaal en lunch Parkeren is gratis! Minimaal 9, maximaal 11 deelnemers. Programma dag 1 11:00 uur: welkom (thee + koffie) 11.15 uur: presentatie over verven met natuurlijke indigo en het gebruik hiervan in Japans textiel 11.30 uur: introductie en instructies voor het vervaardigen van Shibiori patronen 11.45 - 13.00 uur: het maken van shibori stukken 13.00 - 13.30 uur: Lunch 13.45 uur: gezamenlijk maken van het indigo verfbad. Verven van de eerste stukken 15.00 uur: introductie op Kasuri (Japanse Ikat) en optioneel/ het afbinden en verven van Kasuri garen. verder werken aan Shibori stukken. 16.30-17.00 uur: geverfd materiaal spoelen, opruimen en de gemaakte stukken bekijken Programma dag 2 11:00 uur: welkom (thee + koffie) 11.15 uur presentatie over Japans boro textiel en de Sashiko technique 11.45 uur opzetten van Sashiko werk 13.00 - 13.30 uur Lunch 13.45 uur Uitleg over het opzetten van simpel weefwerk (Sakiori/ https://www.pinterest.com/textielfabrique/rag-weaving-sakiori/ ) voor het maken van kleine stukken die kunnen verwerkt worden in het Sashiko werk (optioneel). en verder werken aan Sashiko werk/ meerdere technieken 14.00 - 16.30 uur verder werken aan Sashiko werk. Laatste mogelijkheid om nog stukken te verven. 16.30 - 17.00 uur opruimen en de gemaakte stukken bekijken

Technieken en begrippen die in de masterclass aanbod komen:

Indigo Het verven met natuurlijke indigo is verbonden met veel Japanse klassieke textieltechnieken. In de workshop leer je hoe je een verfbad maakt en hoe je materiaal verft om later te verwerken. Voor inspiratie indigo klik hier! Shibori Het gebruik van vouw- en of stiktechnieken die voorkomen dat delen van de stof geverfd worden. Shibori is een verzamelnaam voor een grote hoeveelheid patroon- en verftechnieken op basis van klemmen, stikken, vouwen en binden. In de workshop leer je een aantal shibori technieken en verf je je gemaakte Shibori stukken in het indigo verfbad. Voor inspiratie Shibori klik hier! Itaijme Techniek waarbij stof gevouwen en tussen plaatjes geklemd wordt om te voorkomen dat de verfstof in de stof dringt. Door de stof losser of vaster te klemmen bepaal je zelf de scherp of vloeiend de lijnen van een patroon zijn. Kasuri Techniek waar bij delen van het draad (voor het weven) worden afgedekt met materiaal (plastic tape) zodat de verf niet in de stof te trekt. In andere Aziatische landen wordt deze techniek IKAT genoemd. Doe je ook mee met de workshop „Japanse weeftechnieken” dan kun je in deze workshop garen verven om later in de andere workshop mee te weven. Je leert meer over de mogelijkheden van deze techniek en verft mogelijk garens om later mee te werken. Voor inspiratie Kasuri klik hier! Sashiko Sashiko is een Japanse reparatie/recycle borduur techniek uit de 17e eeuw. Deze platte stiktechniek is ontwikkeld vanuit de Japanse arbeidersklasse in de 17e eeuw. De techniek is ontwikkeld om kleding en textiel te beschermen of te herstellen. Kleding gemaakt in deze techniek wordt Boro textiel genoemd. In de workshop leer je meer over de achtergrond en mogelijkheden van deze mooie en simpele techniek en maak je een eigen Sashiko proeflap. Voor inspiratie Sashiko klik hier!


Rotterdam