Masterclass: Handquilten voor Beginners met Ingrid Boeser

Datum: 11 en 12 juni 2022, 10:00-16:30 Locatie: Ede (op loopafstand van het station) Maximaal 8 deelnemers
Het doorstikken van textiel om daarmee een warme deken te maken, gaat al terug tot de tijd van de Romeinen. Een quilt bestaat uit drie lagen; een bovenlaag, een isolerende tussenlaag en een voering. Deze lagen worden door middel van rijgsteken aan elkaar genaaid, dit is het feitelijke quilten. Met de rijgsteken kunnen patronen gemaakt worden, rechte lijnen maar ook cirkels om bloemen, harten en ruiten te creëren. Tegenwoordig denken we bij een quilt vaak aan een deken die bestaat uit (oude) lapjes die in een patroon aan elkaar genaaid worden. Sommige van die dekens zijn ook adembenemend mooi door hun patroon en kleurgebruik maar er zijn ook de meer simpele quilts, bijvoorbeeld zoals die door Amish vrouwen gemaakt worden. Een quilt heeft vaak een sociale meerwaarde als cadeau voor een geboorte of een huwelijk. In het verleden waren er ook quilts met een meer expliciete boodschap bijvoorbeeld voor het vrouwenkiesrecht of tegen alcoholisme. Het doorstikken gebeurt soms in een groepje tijdens een gezellige bijeenkomst, een zogenaamde 'quiliting bee'. Ook Nederland heeft een lange en rijke geschiedenis in de quilttechniek.
Deze dagen leer je vier basistechnieken die nodig zijn om een prachtige handquilt te maken, er komt dus geen naaimachine aan te pas. Materiaalkennis, patchwork, applicatie, handquilten. Je krijgt een zeer uitgebreid materialenpakket zodat je alles bij de hand hebt. Je krijgt de juiste quiltstof (katoen), naalden, spelden en een handout. Hierna kan je zelf verder werken zonder extra aankopen.
Ingrid Boeser maakte ruim 12 jaar geleden kennis met quilting, het werd een diepe liefde waar ze dagelijks mee bezig is. Ze werkt het liefst met de hand en maakt quilts die dagelijks gebruikt kunnen worden. Je start met een quilt, klein of groot, afhankelijk van je ambitie.
Fotografie credits foto 1 Links: Jessica Ogden voor A.P.C. / Fotografie Alfredo Piola Rechts: Wren-Collective