Crafts Campus 2017

Crafts Campus, Wilhelminaoord Vijf dagen crafts! 12 – 16 juli 2017

Wil jij je vijf dagen verdiepen in de creatieve crafts? Wil je leren hoe je invloed kan hebben op het ontwerpproces vanaf de vezel, het materiaal of de techniek ? Wil je experimenteren met het mengen van kleuren, papier maken of verschillende Chinese of Japanse technieken? Kies dan een van de onderstaande masterclasses en schrijf je in voor de Crafts Campus! Vijf dagen lang verblijf je in Wilhelminaoord en word je ondergedompeld in de wereld van de crafts. Crafts Council Nederland organiseert deze zomer voor de tweede keer de Crafts Campus voor design- en modestudenten, professionals, en iedereen die zich op een hoog niveau wil verdiepen in een specialistische techniek. In deze korte, intensieve cursus zul je ontzettend veel kennis op doen van traditionele technieken en nieuwe toepassingen. Het innovatieve karakter van deze ambachten is zeer goed te gebruiken in nieuwe ontwerpen voor modecollecties of designproducten. Crafts Campus is een unieke kans om inspiratie op te doen. Inschrijven doe je via de webshop!

Inspiratie natuur; van vezel naar draad: kleur! Door Loret Karman

Extra materiaalkosten voor deze masterclass: € 50,- Je begint bij de basis van alle textiel; de vezel. Je doet onderzoek naar de verschillende soorten dierlijke vezels en hun specifieke eigenschappen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de zestig verschillende schapenrassen met hun unieke en specifieke eigenschappen, maar ook vezels van andere dieren als kameel, lama, alpaca, konijn etc. De vezels worden gekaard en geverfd. Ook leer je op verschillende manieren draad spinnen, draad waarmee gebreid en gehaakt wordt. Daarnaast focussen we deze dagen op het mengen van kleur; je maakt een eigen stalenboek van 65 kleuren en leert langlopend en kortlopend kleurverloop toepassen. Loret Karman is coloriste, garenverver en handbreier. Ze ontwerpt kleurenpaletten die geïnspireerd zijn op de werken van kunstenaars zoals Vincent van Gogh en Egon Schiele. Met een kleurenwaaier in de hand bezoekt Karman musea om zo tot haar unieke kleuren te komen. Ze verft de garens in haar de studio in Amsterdam en verkoopt ze in verschillende winkels.

Inspiratie China - Miao en Dong; papier maken, vouwen, verven, borduren Door Marieke de Hoop en Ien Rappoldt

Heel veel ambachten komen samen bij het maken van een Chinees garenboek, de binnenkant is oorspronkelijk gemaakt van blaadjes van de moerbeiboom, de bloemendoosjes worden zo gevouwen (origami) dat ze plat in de kaft passen. De buitenkant bestaat uit ingeklopt indigo uit Guizhou en Yunnan en het geheel wordt versierd met geborduurde patronen in technieken zoals die ook voor komen op de kleding van de Miao mensen. Je begint de eerste twee dagen met het maken van je eigen papier, hiervoor kan je in je eigen omgeving materiaal verzamelen en meenemen, zodat het heel persoonlijk papier wordt. In de dagen erna ga je hiermee aan de slag door middel van vouwen, verven en borduren. Het resultaat is een prachtig persoonlijk garenboek of een zhēn xiàn bāo, waarvan Marieke de Hoop in de loop der jaren een prachtige collectie bijeen verzamelde die ze mee zal nemen naar Wilhelminaoord. Onder leiding van Ien Rappoldt maak je kleine werkstukken, zoals satijn borduurwerk, de Miao knoopjessteek en bijzondere kettingsteken. Alle deelnemers ontvangen een werkboek waarin veel patronen staan die later thuis uitgewerkt kunnen worden. We maken ook een uitstapje naar de applicatie technieken, zoals het Miao patchwork en couching, (draad opnaaien, in verschillende vormen). Al tientallen jaren verdiept Ien Rappoldt zich in vezels, verven, spinnen en weven en de technieken die hiermee samenhangen. In China vond Rappoldt een nieuwe liefde. Sinds 18 jaar reist ze jaarlijks naar de Miao- en Dongvolken in Zuidwest-China om onder andere hun, met borduurwerk en patchwork versierd, textiel te bestuderen. Daar leerde ze verschillende technieken, vooral door te kijken en na te doen. Ze heeft van haar reizen vele schitterende en kleurrijke voorbeelden meegebracht, van lapjes tot volledige kostuums, die een geweldige collectie vormen. Marieke de Hoop is sinds 1983 papiermaker, samen met Jeroen Hilhorst vervaardigde ze het eerste Nederlandse gekleurde, handgeschepte kringlooppapier. Haar grote doel is om de wonderbaarlijke techniek van het ordenen van vezels tot de kostbare stof die we papier noemen weer terug te krijgen op het curriculum van de Grafische, Kunst- en Design Academies in Nederland.

Inspiratie Japan: Indigo Door Maaike Gottschal

Deze week neemt Gottschal je mee op een ontdekkingsreis naar de toepassing van blauw (indigo) waarmee de cultuurgeschiedenis van Japan onlosmakelijk verbonden is. Je leert de basis van shibori, dit is een methode om zonder was of zeefdrukraam door middel van afbinden en verven van stof tot patronen te komen. Kasuri is het afbinden van bundels garen die deze week in natuurlijke indigo geverfd worden om later in een weefwerk te verwerken, dit geeft een ikat patroon. Andere technieken die deze week aan de orde komen zijn, de ook in het Westen populaire, reparatietechnieken Sashiko, Sakiori (boro). Nieuw dit jaar is de katazome techniek, de Japanse stencildruk met rijstpasta als reserveringspap. Tot slot gaan we weven, waarbij de technieken Kazuri, Saori en Sakiori worden beoefend. Maaike Gottschal, ontwerper, producent en docent is eigenaar van Textielfabrique. Ze geeft les aan kunst¬academies en organiseert in haar atelier in Rotterdam materclasses. Daarnaast heeft ze een kleine maar groeiende collectie duurzame kwaliteitsstoffen en garens voor ontwerpers en textielliefhebbers. Haar uitgangspunt is dat het maken van kleding en textiel nu eenmaal tijd kost, het is een investering, niet alleen om geld te besparen, maar juist om iets unieks te maken. Gottschal verdiepte zich intensief in de handwerktechnieken van Japan en nam ook deel aan het onderzoeksproject Indigo: Sharing blue waar ze drie weken lang in de leer ging bij indigo meesters op Kyushu.

Wat krijg je?

Je verblijft in Wilhelminaoord, een klein dorpje op de grens van Drenthe, Friesland en Overijssel. Naast een prachtig programma door top docenten heb je nauwelijks andere kosten. Je verblijft in het buitencentrum Wilhelminaoord, dit is een op groepen ingerichte accommodatie, vergelijkbaar met een hostel, sommige kamers hebben stapelbeden en de douches bevinden zich op de gang. De kamers worden gedeeld, we proberen het zo te organiseren dat je dit met zo min mogelijk mensen hoeft te doen, als je een kamer met een vriend/vriendin delen, kan je dat aangeven (amanda@craftscouncil.nl). Mina Abouzahra is ontwerpster van prachtige, zelf geproduceerde meubels en accessoires, maar deze week verzorgt ze overheerlijke maaltijden (ontbijt, lunch en diner). Ze brengt het beste uit verschillende werelden en culturen samen. Naast design en ambachten is Mina veel bezig met food, zo schreef ze receptuur, ontwikkelde foodconcepten, verzorgde foodstyling, organiseerde huiskamerrestaurants en produceerde samen met Merijn Tol (Arabia) het kookboek Proef! Oranjebloesem, de nieuwe Marokkaanse keuken.

Programma

Dinsdag 11 juli vanaf 17.00 uur is er de mogelijkheid tot aankomst, voor een kleine snack wordt gezorgd. Woensdag om 9.30 uur beginnen de masterclasses, we werken ongeveer tot 17.00 uur. Op zaterdagavond worden de resultaten gepresenteerd. Op zondagochtend worden de werkstukken afgerond, en vertrek je na de lunch. In de avond van 19.00 uur – 20.30 uur zijn er korte avondklassen waar je verschillende technieken kan leren. Medio juni krijg je specifieke informatie over de masterclass waar je je voor opgegeven hebt. Je kiest voor een van de masterclasses, er is plaats voor maximaal 12 deelnemers per masterclass, onderling ruilen is niet mogelijk. Kosten: € 550 inclusief verblijf en materiaalkosten Studenten betalen: € 450 inclusief verblijf en materiaalkosten

Vroegboekkorting tot 1 april 2017

Earlybirds betalen € 50 minder!! Schrijf je hier in: Crafts Campus - Inspiratie Natuur Crafts Campus - Inspiratie China Crafts Campus - Inspiratie Japan Adres: Koningin Wilhelminalaan 24 8384 GH Wilhelminaoord (Foto's via Pinterest of door Thijs Adriaans)