Making and Metal 2018

Vijfdaagse masterclass Making and Metal
18 t/m 22 september 2018
Andelst, Gelderland

Voor een speciaal onderzoek is Making and Metal opzoek naar drie jonge maker-designers of studenten die zich een week willen verdiepen in de mogelijkheden van metaal.

Altijd al willen werken en ontwerpen met metaal? Zie jij jezelf al metaal gieten, smeden of printen en wil je werken met verschillende soorten metaal? Heb je goede ideeën voor nieuwe toepassingen en wil je je verdiepen in metaal in de breedste zin van het woord? Dat kan!
In de masterclass van Making and Metal kun je je een hele week onderdompelen in de wereld van metaal en werken met de beste Nederlandse meesters om je te verdiepen in een bepaalde techniek of materiaal.

De algemene plekken zijn al vol, maar er zijn nog drie speciale plekken open voor maker-designers en studenten.

De week vindt plaats bij Smederij Cornelis Pronk in Andelst (Gelderland). In Gelderland wordt van oudsher ijzererts gewonnen en verwerkt. Erts is al vanaf het begin van de IJzertijd van ongekende economische betekenis geweest. Van het zogenaamde Nederlandse ijzeroer zijn door de eeuwen heen miljoenen kubieke meters afgegraven en in heel Europa verhandeld. Stichting from Craft to Art & Smederij Cornelis Pronk nemen dit lokale ijzer en de historie als uitgangspunt voor een week lang intensief werken en bewerken van metaal.

Making and Metal masterclass
Deze week is bedoeld voor iedereen die enthousiast zijn om nieuwe toepassingen voor traditionele technieken te bedenken. Zowel technisch opgeleiden als designers kunnen zich aanmelden. Technieken die deze week aan bod komen:
– Smeden met diverse metalen
– Metaalbewerken met plaatmateriaal en profielen in kleine afmetingen
– Vormen en gieten met brons en aluminium
– Ciseleren, het bewerken met ponsen van dunne plaat in koper, messing of staal
– Graveren doormiddel van steektechnieken in diverse metalen
– Emailleren op koperplaat doormiddel van diverse technieken
– 3D printen met kunststof(PLA) op de grote printer afmeting rond 450 mm hoog 700 mm

Je verblijft een week in een hotel in Elst Overbetuwe, er worden presentaties gegeven (onder andere over kostprijsberekening) en je krijgt de mogelijkheid om (hard) te werken en je te verdiepen.

Kosten € 450,- inclusief ontbijt, lunch en diner, 4 nachten verblijf in hotel het Wapen van Elst, basis materiaalverbruik
Exclusief: reiskosten en materiaal dat je extra gebruikt of materiaal dat je wilt meenemen aan het einde van de week (resultaten etc)
Studentenkorting is van toepassing.

Dutch Design Week
Op de Dutch Design Week 2018 wordt Making and Metal gepresenteerd in de tentoonstelling HOW&WOW – Studio van Crafts Council Nederland door middel van een bijzondere presentatie van maakprocessen die tijdens de vijfdaagse masterclass zijn ontstaan en gebruikt.

Aanmelden
Meld je aan met een omschrijving van jezelf, je achtergrond en je ambities om deze week aan te werken (maximaal 1 A4). De deadline voor aanmelding voor de speciale plekken is 10 september 2018 en stuur je naar Amanda Pinatih: amanda@craftscouncil.nl

We zijn opzoek naar verschillende disciplines en denken hierbij aan:
– interieurontwerpers
– modeontwerpers (bijvoorbeeld ijzer als verfstof)
– industrieel designers
– vormgevers
– sieraadontwerpers
– beeldend kunstenaars
– ambachtskunstenaars
– meubelmakers
– architecten

Van te voren wordt er een gesprek gevoerd waar alle mogelijkheden van de masterclass en smederij worden besproken zodat je in een intensieve werkweek je ideeën kan realiseren.

In 2017 werd er ook Metal and Making georganiseerd, lees hier de ervaring van designer Philipp Weber.
En bekijk hier het interview met David Derksen die meedeed aan Urban Crafts IJzer, de pilot van deze masterclass in 2016.

Making and Metal wordt georganiseerd door Stichting from Craft to Art & Smederij Cornelis Pronk i.s.m. Provincie Gelderland, Prins Bernard Cultuurfonds, Rabobank Oostbetuwe, Lokejeja.