Maakdagen 2019

in musea, bibliotheken en culturele instellingen door heel Nederland
28 & 29 september 2019

Alles om ons heen, zelfs alles wat we aan hebben, is gemaakt. Van hout, klei, textiel, metaal, draad, riet, glas, wol… elk product is ooit door mensenhanden tot stand gebracht. Musea en bibliotheken met hun collecties zijn hiervoor een bron van informatie, en daarom een prachtige plek om te maken en om te leren.

Crafts Council Nederland organiseert elk jaar de landelijke Maakdagen.
In 2019 is dat in het weekend van 28 en 29 september.

Doe mee
Crafts Council Nederland roept musea en bibliotheken en culturele instellingen op een maakactiviteit te organiseren tijdens de Maakdagen, voor kinderen, voor jongeren en/of voor volwassenen. Centraal staat een maakactiviteit die verbinding heeft met een thema of met een object uit de collectie van het museum, bibliotheek en culturele instelling.

• Met welke specifieke ambachtelijke technieken wil je het publiek kennis laten maken?
• Is er gereedschap, zijn er nog machines, of gaat alles met de hand?
• Zijn er specialisten die kennis kunnen overdragen?
• Misschien organiseert jouw museum/bibliotheek/instelling speciale rondleidingen rondom het thema waarna het publiek zelf aan de slag kan?
• Heeft je museum/bibliotheek misschien al een programma dat aansluit?

Meld je aan voor de Maakdagen
– Aanmelden doe je door een mail te sturen aan project@craftscouncil.nl
– Als je bent aangemeld ontvang je per mail een inschrijvingsformulier waar je je gegevens invult en een korte omschrijving van het museum of de bibliotheek en speciale activiteiten benoemt.
Daarnaast stuur je drie inspirerende afbeeldingen van hoge resolutie die het museum en het werk of de activiteit zo goed mogelijk weergeven.
– Meld je aan vóór 30 april 2019.

Belangrijk om te weten
– De maakactiviteit kan op zaterdag 28 of zondag 29 september (of beide) in 2019 worden georganiseerd.
– De activiteit wordt opgenomen in het officiële programma en het wordt vermeld op de website van Crafts Council Nederland. Het programma wordt begin augustus aangekondigd.
– De activiteit wordt ook meegenomen in de promotie rondom de Maakdagen.
– Jouw organisatie dient zelf voor (kosteloos)materiaal te zorgen bij de activiteit.
– De activiteit wordt voor het publiek gratis of zo laag mogelijk aangeboden; eventueel met een toeslag op de entreeprijs.
– Crafts Council Nederland kan samen met het museum, de bibliotheek of culturele instelling een concept ontwikkelen, hiervoor vragen wij een bijdrage van € 150,00.
– Crafts Council Nederland draagt zorg voor de landelijke publiciteit, elk museum en elke bibliotheek kan in eigen regio en via eigen kanalen voor publiciteit zorgen.

Doel
De creatieve ambachten maken een ware comeback mee. De werkplaats van de maker is een gedroomde broedplaats voor innovatie, wat voor de toekomst van onze economie van groot belang is. Ambachten kunnen ook ingezet worden om antwoorden te formuleren op de maatschappelijke, economische en ecologische uitdagingen van onze tijd. Met de Maakdagen slaan we de handen ineen en wordt de rijkdom getoond van vakmanschap, producten, technieken, innovatie en erfgoed.