Maakdag in Museum Van Loon

Op zondag 27 mei organiseert Museum Van Loon i.s.m. Crafts Council Nederland twee workshops handgraveren met Jacqueline Jimmink als pilot voor de Maakdagen in musea tijdens de Week van het Maken in oktober.

Maken is tegenwoordig weer populair. Eeuwenoude kennis wordt ingezet voor innovatie en het leren met hoofd, hart én handen wordt algemeen omarmd. Veel belangstelling is er voor hoe dingen gemaakt worden, met een bijzondere aandacht voor bijna vergeten ambachtelijke processen, nieuwe industriële en digitale technieken, uniek handwerk en kleinschalige productie.

Bij ambachtelijke technieken gaat het om het immateriële erfgoed, het gaat niet alleen om techniek, vakkennis en vaardigheid maar ook over geschiedenis, cultuur en identiteit. Hoewel het ambacht vaak individueel beoefend wordt, zijn technieken al duizenden jaren in collectiviteit ontwikkeld. Het is het culturele kapitaal van de gemeenschap. Ook voor jongeren is het belangrijk om weer te leren maken, voor de algemene ontwikkeling, maar ook voor de toekomst en het behoudt van ambachtelijke technieken.

Museum Van Loon, met een huis en collectie waarbij vakmanschap al eeuwenlang centraal staat, investeert sinds 2011 in het behoudt van crafts door bij te dragen aan het MBO-vakonderwijs en door pas afgestudeerde vaklieden opdrachten te gunnen. Vanaf dit jaar wil het museum dit initiatief uitbreiden met de Maakdag, waarbij kinderen én hun ouders kunnen kennismaken met vakmanschap. Onder begeleiding van een professionele vakman kunnen gezinnen ervaren hoe het is om zelf te maken.

Jaqueline Jimmink, een flinke naam in de wereld van het handgraveren, geeft de workshops tijdens deze testdag. Ze deed opleidingen in Nederland, België en in Italië, waar ze een lange tijd een atelier had en samen werkte met toonaangevende graveerateliers.

De Maakdagen in musea is een initiatief van Crafts Council Nederland om het belang van vakmanschap onder de aandacht te brengen van jongeren. Deze pilot in Museum Van Loon is een voorproefje van de landelijke Maakdagen als onderdeel van de Week van het Maken van 20 t/m 28 oktober 2018. Meer informatie vind je hier.

Deze pilot is alleen op uitnodiging.

Aangekocht door Museum van Loon