Maak plaats voor Wisteria!

Wisteria is een samenwerkingsproject van Productiehuis Plaatsmaken en modevormgevers: onder leiding van Geert de Rooij (the People of the Labyrinths) en Carolien Huizinga (Paapje) zullen Liselore Frowijn, Bas Kosters, Sjaak Hullekes, Maison the Faux en Aliki van der Kruijs hun kennis over zeefdrukken opfrissen en (opnieuw) inzetten binnen hun vocabulaire.

Zij ontwerpen een print naar aanleiding van flora en fauna, een historisch thema binnen textielontwerp. Vervolgens maken ze daar een kledingstuk of accessoire mee. Middels ontwerpend onderzoek wordt op vakinhoudelijke basis de nieuwe textielzeefdruktafel van Plaatsmaken in gebruik genomen.


Liselore Frowijn S/S 2016

Plaatsmaken bestaat 30 jaar, het grafisch centrum, één van de twee initiatieven van waaruit het huidige Plaatsmaken is ontstaan, zelfs 50 jaar. Anno 2016 is Plaatsmaken uitgegroeid tot ander soort kunstenaarsbolwerk dan dat het vroeger was. In de beginjaren ging het vooral om het uitgeven van bijzondere kunstenaarsboeken en het geven van bijbehorende kleine presentaties. Daarnaast voerden zij actie voor een beter bestaan van kunstenaars. Tegenwoordig worden in Productiehuis Plaatsmaken bijzondere edities uitgegeven. Daarnaast kunnen kunstenaars nog steeds gebruik maken van de werkplaatsen. Ook fungeren de ateliers als laboratorium waarin kunstenaars kunnen experimenteren en worden er projecten georganiseerd om faciliteiten onder de aandacht te brengen en/of te vernieuwen. De uitgeverij is er niet meer.

De vijf modevormgevers volgden masterclasses zeefdruk bij Geert de Rooij en Carolien Huizinga. Zij hebben twee totaal verschillende werkmethodes: Geert de Rooij werkt uitsluitend met at random druk, Huizinga mengt zelf haar verf, werkt veel met ets/discharge methodes, en drukt vooral op rapport. Langzaam maar zeker groeide de werkplaats van Plaatsmaken dicht met natte lappen stof die moesten drogen. Zelfs met de uiteenlopende technieken ieders handschrift moeiteloos kon herkennen.
Het textiel wordt tentoongesteld in Museum Arnhem en daarna in de winkel van the People of the Labyrinths te Amsterdam. De stof voor dit project is gesponsord door Ecological Textiles.


Bas Kosters

Met de traditionele grafische ateliers en het digitale atelier biedt Stichting Plaatsmaken kunstenaars de mogelijkheid te experimenteren in de traditionele en in de digitale technieken. Plaatsmaken wil graag de banden versterken met de modebranche en ziet in dit project een kans dit te doen.

www.plaatsmaken.nl