Lezing Indigo: Sharing blue op MONO JAPAN

Lezing Indigo: Sharing Blue
3 februari 19.00 – 20.00 uur
Lloyd Hotel, Amsterdam

Tijdens MONO JAPAN geeft Crafts Council Nederland een lezing samen met DutchCulture, Nederlandse deelnemers en Japanse partners over het onderzoeksproject Indigo: Sharing blue, dat onderdeel uit maakt van het culturele programma Holland-Kyushu 2016-2017.

Indigo: Sharing blue is een gedeeld erfgoed project over indigo en het gebruik ervan in textiele technieken in Japan en in Nederland in de periode 1650 tot 1850 (Edo tijd en deel VOC periode) . Gedurende deze tijd was het blauwverven ontzettend populair in beide landen. Vier Nederlandse maker-designers onderzochten het gedeeld indigo erfgoed; ze bestudeerden het gebruik en brachten toepassingen en tradities weer tot leven. Ze verzamelden kennis en deden onderzoek naar de waarde van indigo voor creatieve en duurzame oplossingen voor vandaag, en hoe de technieken weer kunnen worden toegepast voor mode, design en kunst.

Marion Poortvliet (oprichter Crafts Council Nederland) geeft deze avond een introductie over het concept van het project en vertelt over het gedeelde indigo erfgoed van Nederland en Japan. De maker-designers Aliki van der Kruijs, Maaike Gottschal en Adrianus Kundert delen hun ervaringen van de crafts exchange in Japan en presenteren hun maakproces en werkwijze. De Japanse partners Chiharu Ohgomori (van Takarajima Senkou) en Kyouzou Shimogawa (van Shimogawa-orimono) zullen ook deelnemen aan de Q&A. Ze zijn geïnteresseerd in de voortzetting van de crafts exchange met nieuwe Nederlandse maker-designers in 2017.

Reserveren is niet nodig, je kan de lezing bijwonen als je in bezit bent van een entreeticket: www.monojapan.nl/tickets/

MONO JAPAN
Als bewoners van een land waar diepgewortelde tradities en state-of-the-art-technologieën nauw met elkaar verbonden zijn, hebben Japanners tot op de dag van vandaag grote waardering voor fraai handwerk. Vanwege hun eenvoud, verfijning en de hoge mate van kwaliteit, verdienen Japanse ambachtslieden een speciale plek in de designwereld. Van 2 t/m 5 februari wordt het Lloyd Hotel & Cultural Embassy omgetoverd in klein Japan. Tijdens deze culturele tentoonstelling en verkoopbeurs kun je je zintuigen prikkelen door de oneindigheid aan authentieke Japanse producten. Naast lezingen zijn er inspirerende workshops, kunst, cultuur en eten. Het event verspreidt zich ook over verschillende hotelkamers. Zo vind je achter elke deur weer een ruim assortiment aan Japans ambacht en design.
www.monojapan.nl