Levende stoel

Het nieuwste project van Studio Klarenbeek is de Mycelium stoel, een stoel waar 3D-printing en groeiend materiaal in zijn gecombineerd.
Designer Eric Klarenbeek experimenteert door verschillende materialen op onverwachte manieren te combineren. Zo is hij opzoek naar manieren om 3D-prints te maken van levende organismen, zoals mycelium, de schimmeldraden van paddenstoelen.

Samen met wetenschappers van de Universiteit Wageningen heeft Klarenbeek een stoel geprint van een mix van water, stro en mycelium, met een laag bioplastic. Het mycelium groeit in de structuur, vervangt het water en vormt zo een sterk maar ontzettend licht materiaal. Zodra de stoel “volwassen” is, moet het sterk genoeg zijn om een persoon te ondersteunen.

Het doel was om de machine met de natuur samen te brengen en een nieuw materiaal te creëren dat gebruikt kan worden om elk product te maken. Of dat nu een stoel, tafel of heel huis is. En het is zeker gelukt om de natuur terug in het maakproces te krijgen, want uit de stoel groeien zelfs paddenstoelen!Nieuwe technieken