Jaarverslag 2022

We blikken terug op een mooi jaar. Dit jaar bestond Crafts Council Nederland tien jaar, en we zijn er trots op dat het uitgegroeid is tot een platform van betekenis dat gewaardeerd wordt door makers, partners, fondsen en de overheid. We hebben nationaal en internationaal aanzien én invloed en we zetten veel in beweging om de sector vooruit te helpen. Dit doen we door tal van projecten en programma’s.

Regelmatig krijgen we de vraag: ‘jullie doen zo veel, maar wat eigenlijk precies’. Daarom hebben we in 2022 aandacht besteed aan onze positionering. De eerste stappen zijn gezet om de website aan te passen en onze drie hoofdactiviteiten beter uiteen te zetten: onderzoek & presenteren, leren en community building.

Onderzoek & Presenteren doen we jaarlijks onder andere op de Dutch Design Week, daar laten we de uitkomsten van ons jaarthema zien. Dit jaar was dat New Crafts. Onder leren vallen onze programma’s voor ambachtelijke technieken waar geen opleiding voor is. Zo is er Meet the Master voor volwassenen en Craftsklas voor kinderen. We hadden nog geen programma voor jongvolwassenen (16 – 30 jaar). Voor hen ontwikkelden we Crafts Academy waarvoor een subsidie van het Stimuleringsfonds voor Creatieve industrie ontvingen. Crafts Academy gaat in 2023 van start. Met deze drie educatie activiteiten bedienen we alle generaties om technieken te leren en immateriële kennis over te dragen. Crafting Business valt ook onder leren, dit is het ondernemerschapsprogramma voor makers dat we ontwikkelden met internationale partners. Veel makers werken alleen en we zien dat het voor hen verrijkend is om elkaar te ontmoeten en om communities op te bouwen rondom thema’s en expertise. Community building zien wij als waardevolle taak om makers te ondersteunen.

Internationalisering is geen afzonderlijke activiteit maar een vanzelfsprekendheid in ons werk. Door ons lidmaatschap van World Crafts Council Europa werken we met 35 organisaties aan het ondersteunen van makers en de versterking van de craftssector in Europa. Het vierjarig internationale samenwerkingsproject Crafting Europe sloten we dit jaar af met acht internationale partners en hun makers op Dutch Design Week. Voor de meeste van onze buitenlandse partners was dit de eerste kennismaking met Nederland. Voor ons was het fijn om hen te ontvangen en hen kennis te laten maken met onze manier van werken.

Bekijk hier het jaarverslag 2022 van Crafts Council Nederland.