Indigo: Sharing blue op Dejima

Op het kunstmatige eiland Dejima, dat voor de kust van Nagasaki lag, leerden Nederland en Japan elkaar zo’n 400 jaar geleden kennen. Vroeger lag rondom het waaiervormig eiland zeewater met vrij zicht op de baai. Nu ligt Dejima ingekapseld tussen moderne gebouwen en kantoren (al zijn er wel plannen om weer een stuk zee van drie meter voor Dejima vrij te maken). Maar als je eenmaal door de ingangspoort bent gestapt, waan je jezelf in een andere wereld. Je wordt begroet door hosts in traditionele kleding en Japanse jongeren maken selfies in prachtige kimono’s – die je er ter plekke kunt huren voor die ultieme Dejima ervaring.

In deze setting werden de werken van maker-designers Aliki van der Kruijs, Liselore Frowijn, Adrianus Kundert en Maaike Gottschal voor Indigo: Sharing blue in november gepresenteerd. Alle gebouwen op Dejima zijn naar waarheid historisch gerenoveerd, van het huis van het Nederlandse ‘opperhoofd’ helemaal in Hollandse stijl tot de vertrekken van de kapitein. Het indigo project werd tentoongesteld in een traditioneel Japans huis compleet met tatamimatten, schuifdeuren, handgemaakt behang en ‘ramen’ van papier.

Op de tweede verdieping van het huis hielden we een presentatie waar twee van de Japanse partners, Chiharu Ohgomori (van Takarajima Senkou) en Kyouzou Shimogawa (van Shimogawa-orimono), vertelden over hun ervaring met de Nederlandse maker-designers aan een voornamelijk Japans publiek. Het werd al snel duidelijk dat de partners veel van de crafts exchange hebben geleerd en dat ze in 2017 graag een vervolg zien met een nieuwe lading Hollandse ontwerpers. Vooral de open houding en de flexibiliteit die de Nederlandse maker-designers toonden werd enorm gewaardeerd. Ook opvallend was dat door de presentatie op Dejima de Japanse crafts weer onder de aandacht werden gebracht bij eigen volk. De Japanse bezoekers wisten niet veel van indigo en het gebruik ervan en werden door de hedendaagse benadering weer enthousiast over hun eigen erfgoed.