Indigo: Sharing blue

Crafts Council Nederland nodigde vier maker-designers uit om naar Kyushu, Japan te reizen om tijdens een crafts exchange het gedeeld erfgoed van Nederland en Japan op het gebied van de verfstof indigo te onderzoeken.

De aanstormende talenten Liselore Frowijn en Adrianus Kundert en de meer ervaren maker-designers Maaike Gottschal en Aliki van der Kruijs gingen in september 2016 in de leer bij Japanse meesters en onderzochten nieuwe toepassingen voor indigo. De resultaten werden tijdens de Dutch Design Week van 22 tot en met 30 oktober 2016 in de Kazerne in het centrum van Eindhoven gepresenteerd en in November op de oude Nederlandse handelspost Dejima in Japan.

Achtergrond
Indigo: Sharing blue is een gedeeld erfgoed project over indigo en het gebruik ervan in textiele technieken in Japan en in Nederland in de periode 1650 tot 1850 (Edo tijd en deel VOC periode). Gedurende deze tijd was het blauwverven ontzettend populair in beide landen. Indigo kwam vanuit Azië naar Nederland en verspreidde zich van daar uit over heel Europa. In Japan wordt indigo nog steeds toegepast, in Europa is met de uitvinding van de synthetische variant het verven met plantaardig indigo verdwenen.

In Japan zijn de ambachten nog steeds nauw verbonden met de maatschappij en levenswijze. Er is echter nauwelijks sprake van vernieuwing. In Nederland verdwijnt juist de kennis over de technieken, maar wordt er volop geïnnoveerd. Deze crafts exchange is het begin van een uitgelezen kans voor beide culturen om van elkaar kunnen leren.

400 jaar Holland-Kyushu
Op het eiland Kyushu, het tweede grootste eiland van Japan, leerden Nederland en Japan elkaar in de zeventiende eeuw kennen. Behalve economische en politieke belangen, die soms botsten, ontstond ook een wederzijdse creatieve nieuwsgierigheid die tot vandaag voortduurt. In 2016 en 2017 wordt dat met het cultureel samenwerkingsprogramma Holland-Kyushu gevierd. Initiatiefnemers van dit programma zijn het Nederlandse advies- en organisatiebureau voor internationale culturele samenwerking DutchCulture, en de Nederlandse ambassade in Tokio en het consulaat-generaal in Osaka. hollandkyushu.com