Open Oproep: iAtelier

crafts & digital design

iAtelier is een project dat gericht is op samenwerking tussen ambachtelijke makers en digitale makers. Het doel is dat de duo’s elkaar inspireren, van elkaar leren en in gezamenlijkheid nieuwe producten ontwikkelen.

Eind 2021 zijn we het project gestart met 5 duo’s. Nu hebben we ruimte voor 2 nieuwe duo’s. Aanmelden kan tot 22 maart 2022.

Het eerste deel van het project draait helemaal om experimenteren. Deelnemende duo’s worden aangemoedigd om ideeën en concepten te ontwikkelen en prototypes te maken om vertrouwd te raken met nieuwe technieken. Dit deel is spontaan en verkennend. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze aan het einde van dit deel een reeks conceptuele prototypes hebben. Na het experimenteren worden één of meerdere producten ontwikkeld welke gepresenteerd worden tijdens Dutch Design Week 2022.

Voor wie

iAtelier is voor ambachtelijke én digitale makers. De duo’s dienen een voorstel in waarbij aandacht besteed wordt aan:

-welke ambachtelijke technieken en welk digitaal gereedschap centraal staan
-wat ieder uit de samenwerking wil halen
-eerste ideeën voor product richting

De duo’s gaan een commitment aan om tijd vrij te maken, om samen te werken, kennis te delen, te experimenteren en te produceren. Aan het eind van de samenwerking is er tenminste één af product. Deelnemers stellen hun werk beschikbaar voor een tentoonstelling tijdens Dutch Design Week 2022.

Selectiecriteria deelnemende duo’s

Digitale maker/ontwerper:

– Je hebt ervaring met digitaal ontwerpen op professioneel niveau
– Je hebt kennis van digitale software, bijvoorbeeld Adobe Illustrator, Autocad, Vectorworks, Rhino,Sketchup, Fusion etc.
– Je hebt interesse in ambachtelijke processen. Ervaring met ambachtelijk maken is niet noodzakelijke maar interesse in analoog maken is essentieel.

Ambachtelijke maker:

– Je beoefent een ambachtsdiscipline op professioneel niveau.
– Ervaring in digitaal ontwerp en digitale fabricage is niet nodig, maar een nieuwsgierige houding en ambitie om te experimenteren en te innoveren is essentieel.

Tegemoetkoming in kosten

Elk duo krijgt 2500 euro incl BTW. Dit is een tegemoetkoming in materiaalkosten en eventueel huur werkplaats.

Deadline

22 maart 2022
Insturen eerste voorstel naar: guusje@craftscouncil.nl

Crafting Europe

iAtelier is een programma dat in acht Europese landen loopt, het is onderdeel van Crafting Europe. Partnerlanden van Crafting Europe zijn: Engeland, Ierland, Spanje, Italië, Georgië, Oekraine, Nederland, Portugal.

LOGO-CRAFTING-EUROPE