iAtelier

crafts & digital design

iAtelier is een project dat gericht is op samenwerking tussen ambachtelijke makers en digitale makers. Het doel is dat de duo’s elkaar inspireren, van elkaar leren en in gezamenlijkheid nieuwe producten ontwikkelen.

iAtelier is een programma dat in acht Europese landen loopt, het is onderdeel van Crafting Europe. Partnerlanden van Crafting Europe zijn: Engeland, Ierland, Spanje, Italië, Georgië, Oekraine, Nederland, Portugal.

Voor wie

iAtelier is voor ambachtelijke én digitale makers. In elk land is plaats voor vijf duo’s. De duo’s dienen een voorstel in waarbij aandacht besteed wordt aan:

-welke ambachtelijke technieken en welk digitaal gereedschap centraal staan
-wat ieder uit de samenwerking wil halen
-eerste ideeën voor product richting
-samenwerkingsovereenkomst (waarin je vastlegt hoe je wil samenwerken, hoe je om gaat met eigenaarschap van de te ontwikkelen producten en een inschatting van de te investeren tijd).

-De duo’s gaan een commitment aan om tijd vrij te maken, om samen te werken, kennis te delen, te experimenteren en te produceren. Aan het eind van de samenwerking is er tenminste één af product.
-Deelnemers doen mee met het internationale online programma (lezingenprogramma).
-Deelnemers stellen hun werk beschikbaar voor online presentatie en eventueel voor een tentoonstelling (in deze tijd van Covid ondergaat het oorspronkelijke programma wijzigingen).

Selectiecriteria deelnemende duo’s

Digitale maker/ontwerper:

– Je hebt ervaring met digitaal ontwerpen op professioneel niveau
– Je hebt kennis van digitale software, bijvoorbeeld Adobe Illustrator, Autocad, Vectorworks, Rhino,Sketchup, Fusion etc.
– Je hebt interesse in ambachtelijke processen. Ervaring met ambachtelijk maken is niet noodzakelijke maar interesse in analoog maken is essentieel.

Ambachtelijke maker:

– Je beoefent een ambachtsdiscipline op professioneel niveau
– Ervaring in digitaal ontwerp en digitale fabricage is niet nodig, maar een nieuwsgierige houding en ambitie om te experimenteren en te innoveren is essentieel

Tegemoetkoming in kosten

Elk duo die geselecteerd is op 15 juni krijgt 2500 euro incl BTW. Dit is een tegemoetkoming in materiaalkosten en eventueel huur werkplaats. Aanvullende subsidies zijn mogelijk te verkrijgen bij het Fonds voor Cultuurparticipatie 

Planning

 • 26 april 2021
  Insturen eerste voorstel naar: marion@craftscouncil.nl
 • 29 april – 29 mei 2021
  Serie inspirerende, internationale online webinars door experts voor deelnemers van de acht Europese partnerlanden (craft en nieuwe technologieën).
 • Voor 11 juni 2021
  Indienen definitief projectvoorstel door duo’s. Stuur het voorstel in naar marion@craftscouncil.nl
 • 15 juni 2021
  Definitieve selectie duo’s.
 • juli – september 2021
  Het eerste deel van het project draait helemaal om experimenteren. Deelnemende duo’s worden aangemoedigd om ideeën en concepten te ontwikkelen en prototypes te maken om vertrouwd te raken met nieuwe technieken. Dit deel is spontaan en verkennend. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze aan het einde van dit deel een reeks conceptuele prototypes hebben.
 • september – december 2021
  Na het experimenteren worden één of meerdere producten ontwikkeld.

Mogelijk komt er een (internationale) presentatie van het gemaakte werk uit alle landen(2022).