HOW&WOW BASK IT! DDW 2021

HOW&WOW BASK IT! is een initiatief van Crafts Council Nederland in samenwerking met Adrianus Kundert, designer en medeoprichter Basketclub.

Met HOW&WOW BASK IT! – letterlijk vertaald als ‘koester het!’ – nemen we je mee in de wereld van basketry en tonen we de vele aspecten van het driedimensionaal weven: de bijzondere eigenschappen, creatieve technieken, nieuwe toepassingen,culturele uitwisseling en natuurbehoud.

Lees en bekijk meer hier! 

Mandenvlechten is een de 3D-constructietechniek waarbij de maker met beide handen en slechts een paar gereedschappen een driedimensionale vorm creëert. Het ambacht is in de loop van de tijd veranderd en zo ook de betekenis ervan. Maar weinig mensen realiseren zich dat alle gevlochten manden, meubels en accessoires met de hand gemaakt zijn, óók die bij de bekende ketens te koop zijn. Door het gebrek aan waardering wordt de tijdrovende techniek in het westen nauwelijks meer uitgevoerd.

Juist in dit tijdperk van globalisering, digitalisering en robotica is het van belang de unieke menselijke eigenschappen van maken centraal te stellen. Ambachtelijk werk geeft voldoening, makers hebben controle over hun eigen werk en kunnen hun eigenheid kwijt. Niet voor niets is tijdens de pandemie de online community Basketclub ontstaan. Adrianus Kundert (Nederland) en Jamie Wolfond (Canada) kwamen met elkaar in contact via Instagram en namen het initiatief om een digitale community op te richten die helemaal draait om het maken van manden.

Deelnemers: Adrianus Kundert, Amandine David, Anaïs Godefroy, Bertjan Pot, Carole Baijings , Chris Kabel, Christopher Specce, Clara von Zweigbergk, dach&zephir, Earnest Studio, Emma Cogné, Esmé Hofman, Esther van Schuylenbergh, Evey Kwong, Fango, Garth Roberts, GREATMINOR, Hella Jongerius, Hsiao Fong, Ief Spincemaille, Ineke van der Sommen, Jamie Wolfond, Joris van Tubergen, Koos Rauws, Léa Mazy, Lenny Stöpp, Lois Walpole, Lou Cruard, Mae Engelgeer & Ames, Mandenmakerij de Mythe, Michael Schoner, Nathalie Miebach, Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde, Rebecca Collins, Rein Reitsma, Renaud Defrancesco & Anne Bertoncini, Rik van Veen, Rob van Hernen, Samy Rio, SCMP DESIGN OFFICE, Sebastian Herkner, Shigeki Fujishiro, Simone Post, Studio Satël, Tamara Orjola, Thomas van der Sman en Yuki Hidano.