HEMP, YEAH!

Research & Masterclasses

Hennep en vlas behoren tot de oudste materialen om tot draad en stof te verwerken. Van oudsher was het bijvoorbeeld zeer geschikt voor de productie van zeilen, kleding en huishoudtextiel maar ook als grondstof voor de verfindustrie omdat er lijnolie van gemaakt wordt. Hennep, heeft in tegenstelling tot bijvoorbeeld katoen, heel veel minder water nodig en staat daarom weer volop in de belangstelling voor nieuwe toepassingen.

Crafts Council Nederland organiseerde voor de studenten van ArtEZ fashion masters in het Nederlands Openluchtmuseum een driedaagse masterclass waarbij de studenten werkten aan de veredeling van henneptextiel. Dit gebeurde door middel van Staphorster stipwerk, blokprint en borduurtechnieken. De masterclasses werden gegeven door Nathalie Cassee, specialist op het gebied van Indiase blokdruk, Gerard van Oosten, specialist in Staphorster Stipwerk en Desiree Hammen, professional op het gebied van borduurtechnieken.

In Nederland is er een aantal bedrijven dat zich volop richt op het gebruik van hennep in de textielindustrie. Men is nog niet zo ver dat er al geproduceerd kan worden. De hennepstof die voor de masterclasses werd gebruikt, wordt geproduceerd in China maar bestaat soms wel uit 100% ecologische hennepvezel uit Europa.

Vooraf, ter voorbereiding en ter inspiratie, bezochten de studenten het Rijksmuseum, het klederdrachtmuseum en de tentoonstelling Sits, katoen in bloei in het Fries Museum. Het waren inspirerende dagen, de studenten mochten een blik werpen achter de schermen van het Openluchtmuseum waar een ware schat aan historische kleiding, huishoudtextiel en een enorme vakbibliotheek aanwezig is en waar dagelijks nog geproduceerd wordt, bijvoorbeeld in het weefhuisje.

De presentatie van de resultaten vond plaats op 14 juni 2017 tijdens een druk bezochte bijeenkomst van futuremakers in de Roset in Arnhem

www.futuremakers.artez.nl
www.ecologicaltextiles.nl
www.artez.nl